Війна в пустелі: чому коаліція не зможе знищити ІДІЛ

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Терористична організація «Ісламська держава Іраку і Леванту» (ІДІЛ) взяла на себе відповідальність за вчинення кривавого розстрілу в Лас-Вегасі. Крім цього, ІДІЛ успішно контратакує російсько-сирійські війська в районі Дейр-ез-Зор і взяв у полон двох російських військових. Всі ці події свідчать про те, що міжнародній коаліції буде дуже складно впоратися з ІДІЛ і, швидше за все, з існуванням цієї організації в тій чи іншій формі доведеться змиритися.

У створенні ІДІЛ узяли участь півдесятка ісламістських угруповань. Найвідомішим із них була «Аль-Каїда», що згодом заявила про вихід з ІД. Вони утворили в 2006 році організацію, яка спочатку називалася «Ісламська держава Ірак». Сучасну назву ІДІЛ прийняв у 2013 році, коли включився в громадянську війну в Сирії як самостійна одиниця. В цілому ж назва ІДІЛ неодноразово змінювалося і зараз її учасники називають себе просто – «Ісламська держава».

Стрілянина у Лас-Вегасі: у ФБР розповіли, чи вважають інцидент терактомФедеральне бюро розслідувань США не знайшло зв'язків стріляв на фестивалі кантрі-музики в Лас-Вегасі з міжнародними терористами.

Широкої популярності ІДІЛ набув у 2014 році під час масштабного літнього наступу в Іраку, коли бойовики організації захопили Мосул, Тікріт, низку великих нафтових родовищ, а також впритул підійшли до Багдада. Тоді ж ІДІЛівці заявили про створення всесвітнього халіфату, який претендує на досить велику територію, що включає навіть деякі райони Криму.

Живе Ісламська держава за законами шаріату, але може «дати притулок» будь-якій людині, яка готова прийняти іслам і бажає змінити своє життя. Саме тому в людських ресурсах, швидше за все, нестачі не буде – у світі достатньо людей, яким нічого втрачати.

Вертикаль влади в ІДІЛ досить серйозна. До неї належать, переважно, колишні керівники Іраку часів Саддама Хусейна. Вони ж керують і збройними загонами бойовиків. Серед лідерів ІДІЛ є навіть вихідці з колишнього СРСР. Так у вересні 2016 року військовим керівником організації був призначений екс-керівник таджицького ОМОН Гулмурод Халімов – снайпер і фахівець із антитерористичної діяльності. Фактично всі військові операції ІДІЛ відтоді проходять під його керівництвом.

Економічною основою існування ІДІЛ є торгівля нафтою. Будь-хто, сплативши бойовикам «мито» від 200 до 400 доларів за автомобіль, в залежності від тоннажу, може під'їхати прямо до свердловини та закачати до своєї ємності скільки завгодно нафти, сплативши ще один збір у розмірі приблизно долар за барель. Гроші, які вдається виручити від торгівлі нафтою, роблять ІДІЛ цілком самодостатньою структурою.

Країни Близького Сходу, перш за все Ірак і Сирія, перебувають у сфері інтересів найбільших світових гравців – США та Росії, а також впливових країн регіону – Туреччині, Ірану, Саудівської Аравії. Тут дуже сильно пахне нафтою і газом, тому зовсім не дивно, що ІДІЛ оголошена війна. Проте «Ісламська держава» – надто велика риба для того, щоб хоча б один із гравців зміг перемогти її один на один. Це стосується навіть могутніх Сполучених Штатів, для яких боротьба з ІДІЛ поодинці може виявитися абсолютно непідйомною за співвідношенням «ціна-якість».

Саме тому під проводом США створена міжнародна коаліція, до якої, фактично, увійшла й Росія. Спільними зусиллями коаліція почала відбирати в ІДІЛ території, осаджуючи бойовиків у пустелю. У підсумку в 2017 році ІДІЛ втратив в Іраку близько 70% територій від максимальної площі, зайнятої в 2014 році, а в Сирії – більше 60%.

Війна в Сирії: скільки військових втратила РосіяЖурналіст Денис Попович розібрався, як Росія намагається приховати смерті своїх військових у Сирії.

Втративши території, бойовики стали обмеженішими в ресурсах. Тому вони змінили тактику боротьби, розгорнувши терористичну активність у Європі, а віднедавна – у США та в Росії (відповідальність за стрілянину в Лас-Вегасі взяв на себе саме ІДІЛ). Війну ж у пустелі «Ісламська держава» веде мобільними групами, які здатні з'являтися нізвідки, громити противника, а потім зникати в пустелю. При цьому широко практикуються терористичні акти, які здійснюють смертники, що пересуваються на автомобілях, начинених вибухівкою. Підрив «шахідмобіля» здатний завдати величезної шкоди. Ефективність цієї тактики повною мірі відчули на собі іракські військові, які більш ніж півроку штурмували Мосул. Це місто іракцям усе ж вдалося взяти влітку 2017 року, але з величезними втратами, незважаючи на значну перевагу в бронетехніці, вогневій потужності й живій силі.

Таким чином, головна мета ІДІЛ – це завдати противнику максимальних втрат, зробивши війну проти себе якомога дорожчою. Терористам також допомагає неузгодженість всередині коаліції, кожен із членів якої переслідує свої цілі. Наприклад, нещодавно російсько-сирійські війська повели наступ на місто Дейр-ез-Зор, що обороняється бойовиками ІДІЛ, і в районі якого розташовані критично важливі для режиму Башара Асада родовища нафти. З огляду на нечисленність угруповання, наступ вийшов невдалим: ІДІЛ контратакував і тепер уже російсько-сирійські війська зазнають втрат. Повідомляється про взяття в полон бойовиками російських військових – Григорія Цуркану й Романа Заболотного, які, за деякими даними, вже страчені. При цьому в Міноборони Росії дані про захоплення своїх людей спростували.

Перелічені факти говорять про те, що міжнародній коаліції ще дуже рано говорити про військову перемогу над ІДІЛ. Але навіть якщо ісламісти й будуть вигнані із захоплених в Іраку й Сирії територій, це ще не означатиме смерть самої ідеї. Просто ІДІЛ перейде в «мережевий формат» і діятиме в усьому світі як глобальна терористична організація.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: