Новаку у Польщі вручили підозру від НАБУ і САП

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку склали підозру колишньому керівнику Державної служби, яку йому вручили в Польщі.
Славомір Новак

Центральне антикорупційне бюро Польщі повідомило колишньому керівнику Державного агентства автомобільних доріг України Славоміру Новаку про підозру в одержанні неправомірної вигоди, яку йому склало НАБУ і САП.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили джерела в антикорупційних органах правопорядку.

За словами співрозмовників, ЦБА Польщі вручило Новаку українську підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України.

Пізніше у НАБУ додали, що ними разом із САП було зафіксовано три епізоди, які можуть свідчити про ймовірне отримання колишнім керівником Укравтодору неправомірної вигоди. В одному з епізодів йшлося про сплату 10% «консультаційних послуг», що становило понад 180 тисяч євро. В іншому компанія-переможець тендеру Укравтодору мала сплатити внесок до спеціально створеного спільного підприємства у Польщі, еквівалент якого становив на момент вчинення злочину понад 3,5 млн грн.

«Ще в одному з випадків йшлося про викуп іншої спеціально створеної компанії зі статутним капіталом у 15 тис. євро за 300-350 тис. євро. В обмін на це екскерівник Укравтодору обіцяв «не помітити» порушень термінів виконання контрактів однією з компаній-підрядниць Укравтодору і не вимагати від неї сплати штрафних санкцій», – повідомили у НАБУ.

Як відомо, наразі в справі є п'ятеро підозрюваних, а саме: екскерівник Укравтодору, польський підприємець, екскомандувач військової частини Сил спеціального призначення Польщі JW GROM Даріуш Завадка, колишня радниця Новака Віра Бічуя (підозру вручили в Україні) і іноземний громадянин, представник однієї з компаній-учасниць тендерів Укравтодору.

Нагадаємо, прессекретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Зарін в Twitter повідомив про затримання Новака в Польщі, а також ще двох - колишнього командувача JW GROM Даріуша С. і підприємця з Гданська Яцека П. Імовірно йдеться про екскомандувача військової частини Сил спеціального призначення Польщі JW GROM Даріуша Завадку.

Пізніше у НАБУ повідомили, що Новака та інших затримали у межах спільного розслідування детективів, прокурорів САП та Центрального антикорупційного бюро Польщі. Після цього журналіст «Слово і діло» з'ясував, у чому саме підозрюють екскерівника Укравтодору.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: