Вибори мера Києва: хто потрапить до другого туру

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Фракція «Слуга народу» на своєму засіданні провела праймеріз кандидатів для участі у виборах київського міського голови. Перемогу здобула Ірина Верещук. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін пояснив, що, ймовірно, до другого туру вийдуть чинний очільник столиці Віталій Кличко та Ірина Верещук, але для майбутнього міського голови важливо мати як підтримку більшості депутатів у міській раді, так і взаємопорозуміння з Офісом президента.

«Найімовірніше, буде другий тур. У першому турі навряд чи кандидат набере 50%. Учора відбулося обрання кандидата від «Слуги народу», який зможе вийти до другого туру з Кличком, якщо буде конструктивна кампанія без внутрішніх нападок. Тут буде важливо, яка партія набере більшість у Київраді і наскільки очільник, який переможе у мерській кампанії, зможе отримати лояльність президента. Бо, якщо збережеться та система, яка існує зараз, коли кандидат буде обраний мером, але не зможе отримати посаду голови Київської міської адміністрації, то такий мер не матиме впливу», – розповів Якубін.

Рада призначила місцеві вибори на 25 жовтня, а Кабмін змінив критерій для країн «червоної» зони. Головне за деньРада призначила місцеві вибори на 25 жовтня, а Кабмін змінив критерій для країн «червоної» зони.

Політолог зауважив, що існує висока ймовірність проведення двох турів, але для «Слуги народу» вже важливо отримати перемогу свого кандидата на очільника Києва й створення більшості в Київраді.

«Насправді, у Кличка є електоральне ядро, тому його висування орієнтоване на те, щоб прийти до другого туру й боротися за перемогу. Його опоненти будуть сконцентровані на тому, щоб мобілізувати виборців, які Кличком не задоволені», – пояснив Олексій Якубін.

На його думку, ситуацію з повноваженнями мера також може змінити Закон про столицю, який був ухвалений у першому читання торік, тому може бути активізація цього питання на одному із дострокових засідань Верховної ради.

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня 2020 року.

Чинний мер Києва Віталій Кличко підтвердив намір втретє балотуватися на посаду міського голови столиці.

Як відомо, в Ірини Верещук 133 обіцянки, з них 16 виконано.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: