Мова навчання в школах: чому про це згадали саме зараз

Читать на русском
Дмитро Васильєвполітичний експерт

Фракція «Слуга народу» попросила включити до порядку денного пленарного тижня законопроект Максима Бужанського «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в навчальних закладах». Автор ініціативи запропонував, щоб перехід шкіл з російською мовою навчання на українську відклали з вересня 2020 року до вересня 2023-го. При цьому комітет рекомендував відхилити законопроект, але Разумков попросив внести його на розгляд. Політолог Дмитро Васильєв у коментарі «Слово і діло» заначив, що розгляд законопроекту пов’язаний із наближенням передвиборчої кампанії.

«Мова – це питання національної безпеки й державотворення. Росія ще за царських часів, загарбавши Україну, вкрала ім’я, історію та викорінювала мову. Те, що Україна під час своєї незалежності поновлює свою мову – це абсолютно правильний історичний процес. Без мови немає держави, тому всі ініціативи політиків, які налаштовані, як русофіли, справді, проти України та державних інтересів», – прокоментував Васильєв.

«Деталізація» мовної політики: що чекає на закон про мовуСтатус української мови переглядати не стануть, але зміни до чинного законодавства можуть бути внесені в частині квот медіаконтенту та мов національних меншин.

На його думку, законопроект, що був внесений у 2019 році до парламенту, обговорюється саме зараз через наближення передвиборчої кампанії.

«Питання мови завжди виникає під час політичних кампаній і виборів для того, щоб мобілізувати виборців. У нашій ситуації це виборці ОПЗЖ та інших політичних сил, орієнтованих на русофільство», – уточнив політолог.

За його словами, законопроекти, направлені на обмеження застосування української мови, мають політичну мети й націлені на мобілізацію виборців.

Водночас фахівець додав, що мовне питання в Україні викликає дедалі менше емоцій, на певному етапі воно стане неактуальним.

«Не думаю, що вистачить голосів для ухвалення законопроекту Бужанського, але він несе реальні ризики для національної безпеки», – підсумував Дмитро Васильєв.

Нагадаємо, раніше пост мовного омбудсмена в Україні обіймала Тетяна Монахова. Вона була призначена на посаду в листопаді 2019 року.

Наприкінці квітня 2020-го пішла у відставку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: