Списання боргів на ринку електроенергії: як це вплине на роботу компаній

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії». Парламент схвалив законопроект 17 червня. У коментарі «Слово і діло» директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев розповів, що реструктуризація взаємних боргів повинна була відбутися до ухвалення закону про запровадження нових правил на ринку, оскільки це ускладнило роботу підприємств.

«Річ у тім, що безпосередньо з бюджету ніхто нічого платити не буде. Сьогодні склалася ситуація, коли на оптовому ринку електроенергії існують величезні дебіторська й кредиторська заборгованості. Це одне з рішень, яке було запропоновано міністерством енергетики і, на щастя, його підтримали», – сказав Рябцев.

Експерт пояснив, що заборгованість формувалася довго й створилася ситуація, коли постачальники заборгували перед споживачами і споживачі заборгували перед постачальниками.

Президент підписав закон про списання боргів на оптовому ринку електроенергіїПрезидент України Володимир Зеленський підписав закон «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії».

«Там йде взаємна заборгованість. Причому більшість компаній, які один перед одним заборгували, є або державними компаніями, або компаніями, де держава володіє більш ніж 50% акцій, якщо це акціонерне підприємство. Звісно, без будь-якого нормативного документа, який дозволяв би врегулювати цей вид заборгованості, вирішити проблему неможливо, оскільки ані в перших, ані в других немає таких сум та ніде взяти. Але їх можна врегулювати, якщо передбачити відповідні механізми. Це не списання боргів, це взаємозалік, реструктурізація», – підсумував Геннадій Рябцев.

Метою закону є повне погашення заборгованості, яка утворилася на оптовому ринку електроенергії.

Документом передбачається погашення заборгованості шляхом застосування процедури взаєморозрахунків, переведення боргу та відступлення права вимоги, погашення (списання) заборгованості за рахунок коштів держбюджету.

Реалізація закону сприятиме завершенню відповідного етапу впровадження нового ринку електричної енергії та вирішення проблем фінансового стану підприємств – учасників ринку електроенергії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: