В Україні запрацював новий ринок електроенергії. Чи зростуть ціни?

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Тариф на електроенергію для промисловості зростати не буде. Для споживачів – аналогічно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Є встановлені правила, які ухвалені НКРЕКП, які передбачають торгівлю на внутрішньодобовому ринку. Це вже працює. Для споживачів, які мають двосторонні контракти, передбачаються цінові обмеження. Тобто є гранична ціна та ціна, вищу за яку вони не можуть отримувати. На сьогодні, згідно з даними НКРЕКП, це 1 гривня 64 копійки», – зазначив Корольчук.

Він звернув увагу, що наразі вже були торги, на яких виставили ціну 2 гривні 30 копійок. Однак наразі неправдиво поширюється інформація про зростання ціни вдвічі.

«Усе одно діють обмеження, тому зростання цін удвічі – це хибні повідомлення», – уточнив експерт.

За його словами, тариф на електроенергію для промисловості не зростатиме.

«Зросла складова тарифу «Укренерго». Однак він не зростає суттєво, до 7%. І до запуску ринку електроенергії це не має жодного стосунку», – підкреслив він.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

Щодо населення, то ціни також поки не змінюються. Щодо цього немає жодного рішення. Ба більше, є інше рішення уряду. Зокрема, Кабмін поклав публічні спеціальні зобов'язання (PSO) з постачання електроенергії населенню з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на компанії «Енергоатом», «Укргідроенерго» та «Укренерго», пояснив Корольчук.

«Через них постачатиметься електроенергія населенню за тією ціною, яка була домовлена», – констатував він.

Енергетик наголосив, що середня ціна на електроенергію для населення трохи більше за гривню й залишиться такою на найближчі 9 місяців. Уже після цього можуть розглядати різні рішення. Можливо, ухвалюватимуться рішення уряду щодо перегляду умов постачальникам зі спеціальними обов’язками. Проте поступово, можливо, розроблятиметься варіант підвищення ціни на електроенергію для населення.

«Зараз ринок буде рухатиметься в цьому напрямку далі. Має бути відлагоджена система постачальників ринку газу», – додав він.

За його словами, в команді Зеленського дивна реакція на запуск ринку електроенергії. Було зроблено багато роботи, були тестові торгівлі, дискусії, процес запуску ринку готувався давно. Однак наразі чомусь представники нової команди намагаються ввести в оману, роблять вигляд, що нічого цього не було.

«З різних причин Зеленський не може в цьому розібратися. Люди, які поруч із ним і які розуміються на цьому, просто зловживають його довірою. Це неправильно. Деякі заяви Зеленського й так виглядають популістськими, адже є очікування, але немає розуміння, як він втілюватиме те, що озвучує. Враховуючи це, ще більш незрозуміла позиція щодо запуску ринку електроенергії. Щось на кшталт зробити вигляд, що ми переймаємося за людей, адже зростуть тарифи, тому скасуємо ринок. Але ж тарифи не зростуть. Просто якщо сказати чесно, то зникне політичний ефект», – резюмував Юрій Корольчук.

Як з’ясувало «Слово і Діло», за всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: