Міністерство з питань ОПК: навіщо в уряді нове відомство

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 14 липня повторно вніс до парламенту проєкт постанови про призначення Олега Уруського віцепрем'єр-міністром – міністром з питань оборонно-промислового комплексу. Про це повідомляється на сайті ВР. Проєкт постанови №3842 в Раді зареєстрували у вівторок, 14 липня. Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий у коментарі «Слово і діло» заначив, що створення нового органу центральної виконавчої влади свідчить, що уряд немає своєї стратегії щодо розвитку галузі.

«Йдеться навіть не про конкретну кандидатуру. Це системне питання. Вони створюють нове міністерство, бо бачення вирішення проблеми немає», – сказав Дикий.

На його думку, головні проблеми ОПК пов’язані із прозорістю закупок.

У Раді з'явилася постанова про призначення віцепрем'єра з ОПКУ Раду 10 липня внесений проєкт постанови про призначення Олега Уруського віцепрем'єр-міністром - міністром з питань оборонно-промислового комплексу.

«Але тут є два ключових моменти: це як має формуватися державне оборонне замовлення – ДОЗ і рівність під час закупівлі армією зброї. Річ у тім, що зараз діє абсолютно радянська система, коли більшість приватних підприємств не можуть брати участь у виготовленні оборонної продукції. Для того, щоб таке право отримати, треба пройти абсолютно корупційні та монополізовані процедури», – пояснив фахівець.

За його словами, новий урядовець повинен буде координувати роботу інших відомств, які задіяні у сфері оборонної промисловості.

«Ця традиція почалася ще за попередньої влади, але триває і за нинішньої. Це називається так: у будь-якій незрозумілій ситуації створюй міністерство. Не знали, що робити з російською пропагандою, – створили «Мінстець». Не знали, що робити із сотнями тисяч ветеранів у країні, – створили «Мінвет». Не знали, що робити з окупованими територіями, – створили «Мінтот». Це повне продовження історії тому, що немає бачення і немає концепції, що робити з оборонною галуззю», – прокоментував Євген Дикий.

Нагадаємо, Кабмін 13 липня відкликав проєкт постанови про призначення Олега Уруського віцепрем'єром з ОПК через технічну помилку.

Водночас глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія анонсував, що парламент може розглянути кадрові питання в найближчу п'ятницю, 17 липня.

Зокрема, планується голосування за призначення голови АМКУ і віцепрем'єр-міністра –міністра з питань ОПК.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: