Забруднення повітря в Києві: дані за останні дні

Читать на русском

Поки в Київській області і, зокрема, в зоні ЧАЕС горить ліс і суха трава, жителі столиці знову скаржаться на смог над містом. У Центральній геофізичній обсерваторії констатували, що останнього тижня в Києві концентрація завислих речовин і діоксиду сірки перевищує середньодобову норму. У ДСНС забруднення повітря пояснили особливістю погоди: «У Києві спостерігається область високого тиску з антициклонічним характером погоди, характеризується слабким вітром, підвищенням температури в приземному шарі. Така ситуація перешкоджає перемішуванню атмосферних шарів повітря і спричиняє накопичення забруднювальних речовин на поверхні землі». «Слово і діло» за допомогою даних швейцарської компанії IQAir подивилося місце Києва в рейтингу забруднених міст.

Сервіс IQAir оцінює якість повітря за двома показниками: AQI (загальний індекс) і PM 2.5 (наявність у повітрі зважених часток, дрібного пилу і аерозолю). Згідно з нормами Всесвітньої організації охорони здоров'я середньорічний рівень PM 2.5 повинен становити не більш ніж 10 мкг/м3, а середньодобовий рівень – не більш ніж 25 мкг/м3. PM 2.5 – ключовий параметр оцінки якості повітря.

Дані на сервісі змінюються буквально щогодини. Станом на 12-ту годину дня Київ посідав 25 місце у світі за рівнем забруднення повітря (найбрудніше повітря в таїландському Чангмай, найчистіше – Солт-Лейк-Сіті в США). Станом на 13:40 ситуація трохи покращилася, і столиця України опустилася на 29 місце, о 14-й годині – на 33 місце. Загальний індекс забруднення повітря (AQI) був 77, він вважається середнім.

Близько 15-ї години Київ різко підскочив на 6 місце, AQI виріс до 128 і став «шкідливим для здоров'я чутливих груп».

Вчора і сьогодні вдень рівень забруднення повітря в Києві весь час залишався середнім. Але з 23-ї години 6 квітня до 9-ї ранку 7 квітня індекс забруднення коливався від 155 до 162 – «шкідливо». Якщо дивитися по днях, то 18-19 березня, 26-28 березня, а також 4-7 квітня індекс забруднення повітря в столиці був 106-148 – «шкідливий для здоров'я чутливих груп». У ці дні також перевищував нормальні показники (іноді вдвічі) індекс PM 2.5.

Найчистіше повітря в Києві було 12-15 березня, 22-24 і 31 березня. За прогнозом сервісу, в найближчі дні в Києві залишиться середній рівень забруднення повітря, а 11-12 квітня – «нормальний».

За даними за минулий рік Київ посідав 1 тисячу 111 місце в рейтингу забруднених міст (найбільш забруднене місто – Газіабад в Індії). Середньорічний рівень PM 2.5 становив 16,6 мкг/м3 (середній рівень). Найбільш забруднене повітря в столиці було в жовтні-листопаді, а найчистіше – у травні-серпні. У 2018 році середньорічний PM 2.5 в Києві був 13,8 мкг/м3, а в 2017-му – 9,8 мкг / м3 (це рівень «мета ВООЗ»).

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» зібрало обіцянки нової та попередньої влади, щоб подивитися, що зробили і мають намір зробити політики в області екології.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: