Пляжний відпочинок у великому місті: де знайти нормальний сервіс та басейни просто неба

Читать на русском
Якщо неможливо виїхати з міста, а хочеться трохи відпочити біля води, можна відвідати пляжні комплекси або басейни просто неба. Ми дізналися, де в Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі можна засмагнути й покупатися.
Слово і діло

Літо в розпалі, відпустка ще не скоро, а душа й тіло прагнуть релаксу біля води, та ще й з дотриманням соціальної дистанції? Можна вибратися на день чи на кілька годин до відкритого басейну чи на платний пляж. «Слово і діло» дослідило, де можна розслабитися біля води у великих містах країни та скільки це буде коштувати.

Для початку розберемося з тим, чому не можна брати плату за вхід на пляж, але якщо ви хочете нормально відпочити, то краще все-таки заплатити.

Чому не можна стягувати плату за вхід на пляж?

Небезкоштовні пляжі є практично в кожному великому місті, хоча законодавство забороняє стягувати плату за вхід на них. Чому тоді вони існують?

В Україні всі громадяни мають вільний доступ до пляжів, а прибережну захисну зону не можна забудовувати ближче ніж на 100 м біля великих річок, водосховищ та озер.

Водним кодексом України (ВКУ) визначено два види водокористування берегової лінії: загальне та спеціальне.

Нас цікавить загальне водокористування (стаття 47 ВКУ), яке передбачає, що громадяни можуть безкоштовно купатися, плавати на човнах, рибалити. При цьому водні об’єкти не мають бути закріплені за окремими особами.

Тому купання на пляжах є реалізацією громадянами права загального користування і не може бути платним. Обмеження (заборона) загального користування допускається локально лише з метою:

  • охорони життя і здоров’я громадян;

  • охорони навколишнього природного середовища.

Спеціальне водокористування не стосується відпочинку на воді. Йдеться про забір води для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих та інших потреб. Усі підприємства чи підприємці сплачують місцевій владі за користування водними ресурсами та мають відповідні дозволи.

Вхід до всіх офіційних муніципальних пляжів Києва, Одеси, Харкова, Дніпра та інших міст чи селищ України є абсолютно вільним. Будь-які «приватні платні VIP-пляжі» з обмеженим і платним входом є протизаконними. Тому, якщо на певній локації обмежують вхід на пляж та вимагають плату, громадянин має право відразу викликати поліцію. Але тут є нюанси.

Які сервіси безкоштовні?

Будь-який пляж має бути обладнаний за муніципальний рахунок, хоча деякі послуги можуть надаватися приватними підприємцями за гроші.

Серед муніципальних, відповідно, безкоштовних сервісів на пляжі має бути:

  • чергування рятувальників;

  • робота медпункту;

  • душові та питна вода (фонтанчики);

  • громадська вбиральня.

Муніципальний сервіс є безкоштовним, оскільки весь комплекс підготовчих заходів перед літнім сезоном та утримання пляжної інфраструктури здійснюється за бюджетні кошти.

Які послуги платні?

Платні послуги надаються виключно приватними підприємцями, які укладають із муніципалітетом угоди, що дає їм право легально реалізувати товари та послуги на міських територіях.

До платних послуг належить:

оренда тапчанів; оренда катамаранів, човнів, яхт; торгівля харчами та напоями; масажні та інші релаксні послуги.

Нав’язування таких товарів чи послуг заборонено законом про захист прав споживачів. Якщо у власника бару чи оренди тапчанів немає договору з місцевою владою, правоохоронці мають припинити комерцію.

Тим не менше, коли на платних пляжах беруть гроші за вхід, то формально це означає, що ви сплачуєте за користування тапчаном чи іншим сервісом.

Чи можна безкоштовно пройти на VIP-пляж?

Можна, але чи отримаєте ви від цього задоволення? Спочатку доведеться витрачати час на спілкування з адміністратором і цитувати йому Водний кодекс. Можливо, доведеться викликати поліцію. Потім вам дозволять пройти до води, але лягти доведеться не на тапчані, а на пісок чи гальку. До речі, якщо пісок якийсь особливий, з блискітками, спеціально завезений з Єгипту, доведеться лежати біля самої води.

Також вам не дозволять ходити красивими дерев’яними доріжками, які обладнав «власник» пляжу, хоча в душ і туалет все ж мають пустити. Отже обирати вам: чи будете ви вперто реалізовувати своє право безкоштовно користуватися доступом до водойми, чи заплатите за той тапчан і нарешті розслабитесь.

Платні пляжі та відкриті басейни в Києві

Загалом з початку пляжного сезону в столиці відкрили 32 зони для відпочинку, у 12 з них – можна купатися безкоштовно. Але якщо ви хочете отримати покращений сервіс та спробувати дотриматися соціальної дистанції, то слід обирати платні пляжі чи відкриті басейни.

Є бюджетний варіант відкритого басейну на ВДНХ. У будні дні треба заплатити 100 грн за 1 годину, у святкові та вихідні дні – 150 грн за 1 годину. Яка ціна, такий і сервіс: рушники треба мати свої, шезлонги пересувати не можна, є туалети та кабінки для переодягання. А от чи є вільні місця, це можна дізнатись тільки на місці.

Вільний вхід до відкритих басейнів на даху ТЦ «Ocean Plaza» в зоні відпочинку «City Beach Club». У будні шезлонг обійдеться в 400 грн, з п’ятниці до неділі – по 500 грн, вартість ліжка в будні становить 900 грн, а у вихідні – 1200 грн. Можна взяти бунгало за 1200 грн (або 1600 грн у вихідні).

За ці гроші власники зони відпочинку пропонують заходи безпеки через коронавірус: замість звичайного меню – QR-код, дезінфектори, термоскрінінг та дезінфекційна рамка на вході.

«Sky Family Park» на проспекті Романа Шухевича позиціонує себе як найбільший відкритий басейн у Києві (1500 кв. м). Вхід на територію зони відпочинку – 50 грн, діти до 10 років – безкоштовно. Стежте за тим, коли знімуть карантинні обмеження для басейнів, бо поки купатися не можна.

У Гідропарку є приватний пляжний комплекс «Olmeca Plage» із власною пристанню та відкритим басейном стандартного розміру (25 м). Роботу комплекс розпочав 12 червня, але басейн для гостей не буде доступним для плавання. Оренда шезлонгу – 200 гривень, оренда парасольки – 100 гривень.

На Жуковому острові у пляжній зоні відпочинку «Mayachok Beach Club» є пляж, басейн та різні види активностей. Пластиковий шезлон в будні – 100 грн, деревянный мягкий шезлонг – 200 грн. У вихідні ціни вищі.

На Подолі «Sungrilla Secret Beach» має 2 басейни, терасу з видом на Дніпро та Loft-бар. Заклад розташований на Набережно-Хрещатицькій, 10 і у вихідні працює до 6-ї ранку.

Пляжі та басейни Одеси

Усі варіанти пляжних комплексів із басейнами в Одесі не перелічити. Відзначимо кілька культових пляжів, де обов’язково є окремі зони відпочинку за окремі гроші.

Центральний пляж Одеси «Аркадія» давно перетворився в комерційну розважальну зону, де розташовані нічні клуби «Ібіца», «Ітака», «Боно», «Ассоль». Більша частина берегу відведена під приватні пляжі. Оренда шезлонгів з матрацом і парасолькою починається від 200 гривень. Можна піти на муніціпальні зони «Аркадії», там навіть є безкоштовні шезлонги, але їх треба встигнути зайняти.

До ще одного відомого та розкрученого одеського пляжу «Ланжерон» можна дійти від центру міста за 15 хвилин. Тут сконцентровані готелі, дельфінарій, дорогі ресторани, платні пляжі з басейнами — все для заможної публіки. Оренда на весь день шезлонгу з матрацом і парасолькою стартує від 150 грн.

Одним із найкращих місць для спокійного пляжного відпочинку вважають «Лузанівку». Щоправда, вона розташована далеко від центру. Послуги в Лузанівці – одні з найдешевших у місті. Шезлонг з матрацом — від 100 гривень, з парасолькою — 150 гривень; дерев'яні лежаки — від 100 гривень, а ліжка з матрацами, рушниками, парасолькою — від 150 грн.

Пляж «Дельфін» набув слави молодіжного пляжу. До того ж він має окрему облаштовану територію для людей з інвалідністю. На «Чайці», що розташована в районі Великого фонтану на 10-й станції, також є добре обладнаний великий пляж для людей з інвалідністю. Пляж великий, поділений на різні частини, платні й безкоштовні. Шезлонг із матрацом обійдеться в 100 гривень, парасолька — 50 грн, ліжко — 400 грн.

«Золотий берег» розташований у зоні санаторіїв, дитячих таборів та баз відпочинку. Особливість пляжу – набережна в старовинному стилі, з фонтаном, клумбами та лавами. За шезлонг треба заплатити від 100 грн, парасольку – від 60 грн.

Пляжні зони з басейнами в Дніпрі

Якщо не рахувати аквапарку на Набережній перемоги, то в місті є чимало комерційних зон відпочинку біля води.

Один з найпопулярніших пляжних клубів у Дніпрі – «Creative club Бартоломео» – з власним пляжем і великим басейном з аквабаром. У клубі регулярно влаштовують вечірки. Басейн працює цілодобово. Ціні стратують від 200 грн у будній день та 300 грн – у вихідні.

Пляжний клуб «Острів River Club» розташований в 26 км від Дніпра та має дорослий і дитячий басейни, спа-салон, готель. Для постояльців готелю відвідування басейну є безкоштовним. Комплекс працює цілодобово. Квиток для дорослого – 300 грн, для дитини – 150 грн.

Ще один заміський пляжний комплекс «GoodZone» розташований у сосновому лісі. Окрім пляжу та басейну із зоною відпочинку, у комплексі є спа-зона з хамамом, фінською сауною й дитяча зона. Для дорослих квиток коштує 400 грн, діти до 12 років безкоштовно.

Бюджетно можна поплавати у 25-метровому басейні Медичної Академії, який не закривається влітку. Крім плавання, тут можна зайнятися аквааеробікою. Довідка від лікаря для відвідування басейну є обов'язковою. Ціна у 2019 році за разове відвідування становила 75 грн.

Пляжні зони відпочинку Харкова

У місті є понад 20 місць, де можна відпочити біля води чи басейну просто неба. Ціни в таких закладах зазвичай стартують від 200-300 грн.

На території розважального центру «Мiсто» є 25-метровий басейн, в якому можна не тільки поплавати, а позайматися з фітнес-тренером.

У Журавлівському гідропарку є клуб «Британія», де є можливість купатися як в річковій воді, так і в басейні овальної форми.

У п'ятизірковому гольф-курорті є невеликий 14-метровий басейн, де підтримується стабільна температура води у 28 градусів тепла. Воду в басейні іонізовують та озонують.

«Arizona Beach club» розташований у Олексієвському лугопарку та має дитячий і дорослий басейни (з аквабаром) та вихід до річки. Є можливість пограти у волейбол та теніс.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, чому цього сезону відпусток не варто чекати гарячих турів за кордон.

Також ми подивились, які ціни на відпочинок біля моря в куротних містах України.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: