Нацрада реформ обговорила ініціативи щодо пришвидшення приватизації

Читать на русском
На засіданні Національної ради реформ, яке відбулося під головуванням президента України Володимира Зеленського, було представлено концепцію реформи приватизації.
Офіс президента

На засіданні Національної ради реформ, яке відбулося під головуванням президента України Володимира Зеленського, було представлено концепцію реформи приватизації.

Про це повідомляє пресслужба ОПУ.

«В Україні у державній власності перебувають 3600 підприємств. Кожне п’яте – збиткове, заборгованість із зарплати в таких структурах становить 2,9 мільярда гривень. Саме тому важливо кардинально пришвидшити приватизаційний процес», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за п'ять місяців 2020 року завдяки приватизації до бюджету перераховано 500 мільйонів гривень, оголошено понад 800 аукціонів.

Також голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко зазначив, що у 2020-му вдвічі збільшено кількість учасників приватизаційних аукціонів. Фонд розробив інтернет-магазин, у якому розміщено інформацію про приватизацію.

За словами Сенниченка за участю Фонду державного майна підготовлено комплексний законопроект, який має зафіксувати процедуру передачі об’єктів у приватну власність, покращити процедуру приватизації та забезпечити її інституційну спроможність. Рішення про передачу об’єктів для приватизації має ухвалювати Кабінет Міністрів, якщо орган управління не має обґрунтованих причин залишити об’єкт у своїй власності, борги об’єкта перевищують 50% вартості активів, об’єкт використовується неефективно або не за цільовим призначенням чи перебуває в податковій заставі.

Раніше президент Зеленський заявляв, що велика приватизація триватиме після COVID-19.

Нагадаємо, в 2019 році президент Володимир Зеленський доручив Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства готуватися до «великої приватизації». У планах було передати до Фонду держмайна 500 українських підприємств для продажу.

У березні 2020 року Кабмін ухвалив рішення щодо передачі ще 431 об'єкти на приватизацію, тим самим збільшивши їх загальну кількусть до понад 900.

Однак в тому ж місяці Фонд держмайна відклав велику приватизацію, посилаючись на нестабільну ситуацію на фінансових ринках через пандемію COVID-19.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: