Санкції проти «Північного потоку-2»: як вплине на Україну напруга між США й ФРН

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

У Німеччині готують заходи у відповідь на розширення Сполученими Штатами санкцій проти газопроводу «Північний потік-2». Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков зазначив, що погіршення відносин між США і Німеччиною не позначиться на Україні, оскільки позиція Києва завжди була послідовною в питанні енергетичних проєктів Москви в ЄС.

«Україна від початку заявляла, що «Північний потік-2» – це проєкт політичний, і позиція української сторони завжди була зрозумілою, прогнозованою і послідовною. Ми як були проти цього проєкту, так і залишаємося проти. Українська влада завжди говорила про це на різних міжнародних майданчиках, тому претензії до України навряд чи можливі. Тут зачіпаються наші інтереси як транзитної держави, тому для нас тиск США на країни, які беруть участь у «Північному потоці-2» сприймається як позитивний момент. Але тут ситуація в іншому: американці наближаються до виборчої кампанії та їм буде трошки не до цього», – сказав Пашков.

Німеччина готує відповідь на нові санкції США проти «Північного потоку-2»У Німеччині готують заходи у відповідь на розширення Сполученими Штатами санкцій проти газопроводу Північний потік-2.

Він зазначив, що санкції США у світі й в тому ж ЄС все одно будуть сприйматися позитивно, незважаючи на контрзаходи з боку Німеччини. За словами експерта, якщо Берлін запровадить санкції у відповідь проти США, то в ЄС такий крок не підтримають.

Водночас Пашков додав, що до розколу в Євросоюзі це не призведе.

«Америка дійсно готує санкції. Якщо говорити про вплив цих санкцій, то тут, звісно, Німеччина буде всіляко противитися і це буде сприйматися, як кроки у відповідь. Це не призведе до розколу в ЄС і не викличе протистояння на рівні США та всього ЄС. Це більшою мірою локальна ситуація і санкції США у світі сприймаються досить позитивно з урахуванням агресивної політики РФ. До того ж «Північний потік-2» є політичним проєктом, попри спроби Німеччини в цьому переконати», – пояснив Михайло Пашков.

Нагадаємо, конгресмени США внесли до Палати представників Конгресу законопроект про розширення санкцій проти російського проєкту «Північний потік-2».

Раніше посол США Річард Гренелл заявив про можливе запровадження Вашингтоном нових санкцій проти газопроводу. За даними ЗМІ, тільки в такий спосіб можна зупинити «Північний потік-2».

Відзначимо, 27 травня стало відомо, що США можуть дуже швидко запровадити нові санкції проти російського газопроводу «Північний потік-2».

Також нагадаємо, у «Нафтогазі» оцінили рішення Німеччини щодо «Північного потоку-2».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: