ВАКС продовжив обов'язки генерала Павловського

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання прокурора про продовження дії обов'язків ексзаступника глави Міноборони.
Ігор Павловський

Вищий антикорупційний суд продовжив до 25 серпня дію обов'язків, покладених на колишнього заступника міністра оборони, генерала Ігоря Павловського, якого НАБУ та САП підозрюють у причетності до так званої справи експершого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського.

Про це повідомляє пресслужба ВАКС.

«26 червня слідчий суддя ВАКС частково задовольнив клопотання прокурора САП та продовжив строк дії обов’язків колишньому заступникові міністра оборони України (2015-2019 роки). Строк дії обов’язків – до 25 серпня включно», – інформують у суді.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про Павловського. Зокрема, його зобов'язали прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними і свідками у кримінальному провадженні; здати на зберігання свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну.

Нещодавно НАБУ і САП завершили розслідування цієї справи. Як відомо, за версією слідства, Павловський, Гладковський і колишній керівник департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Андрій Араптанов у 2017 році організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів за цінами, які суттєво перевищували передбачені бюджетом. Виробником та постачальником цих транспортних засобів виступила компанія «Богдан Моторс», кінцевим власником якої є Гладковський.

Як встановили детективи, на стадії формування цих закупівель до вантажних автомобілів уряд висунув низку вимог. З-поміж іншого, йшлося про рівень локалізації (обсяг робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника) мав становити щонайменше 60%. На ту мить автівки «Богдан Моторс» не відповідали цим вимогам, маючи рівень локалізації всього в 10%.

Пізніше рівень локалізації зменшили до 20%. Попри той факт, що компанія-виробник не відповідала і цій вимозі, вона все одно отримала держзамовлення, однак за умови доведення рівня локалізації до 20% до кінця 2017 року і подальшого його збільшення до 30% впродовж трьох років. Компанія на ці умови пристала. Однак, як згодом встановить слідство, відповідні витрати зі збільшення рівня локалізації компанія-виробник незаконно перекладе на бюджет, що потім підтвердять залучені спеціалісти Державної аудиторської служби під час перевірки.

Контракт між Міноборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни та граничність визначених контрактом статей калькуляції. Але всупереч цій умові ціну збільшили, а посадовці департаменту Міноборони, відповідальні за цю закупівлю, її схвалили, попередньо узгодивши це питання з Павловським. У результаті постачальнику автівок незаконно переплатили 17,44 млн грн, що підтверджено висновками Держаудитслужби та експертизи.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру Павловському та Араптанову. Раніше в цій справі затримали Гладковського. Йому повідомили про підозру, а суд взяв під варту із альтернативою застави. Пізніше за нього внесли цю суму і Гладковський вийшов із СІЗО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: