Ах, Олександре Семеновичу!.. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Уявіть на хвилиночку таку ситуацію: в якомусь забутому Богом і коронавірусом містечку компанія місцевих жартівників вирішує покінчити з бездумним існуванням і почати штурм висот шоу-бізнесу. Звабливий еталон перед очима. І вони влаштовують вояж глибинкою з програмою «Вечірній квартал». Щось своє, щось у колег з 95-го «зтирили», рівень шоу відповідає бюджету сільського клубу, але нехай хлопці концертують, справді? «Україна шукає таланти», і ось це все. Нам же не шкода, так? Тільки б не наркотики.

Нам, може, і не шкода, а юристи споконвічного «Вечірнього кварталу» або навіть самого президента візьмуться за справу і швидко пояснять самозванцям, що вони глибоко помиляються. Тому що Володимир Олександрович є власником торгових марок «Вечірній квартал» і «Розсміши коміка» і мають з цього навіть деякий прибуток. Напевно, і комерційне використання «квартальних» жартів теж належним чином захищено. Порушники будуть покарані. Повірте, Зеленський розуміється на цьому.

А тепер інша ситуація. Є ректор Чернігівського національного технічного університету Сергій Шкарлет, який був публічно викритий у крадіжці цілих шматків чужого тексту при написанні наукової роботи. Якби, звичайно, це були тексти з виступів «Вечірнього кварталу», Шкарлету було б непереливки, але оскільки запозичення зроблені з іншої нудної роботи, нічого ганебного президент у цих пустощах не помітив. Зараз цей видатний учений виконує обов'язки міністра освіти, хоча навіть профільний парламентський комітет був проти.

Про профільний комітет, тобто комітет з питань науки, освіти та інновацій Верховної ради України, теж, до речі, смішно. Президент нещодавно поскаржився, що хотів бачити міністром нинішнього його главу – Сергія Бабака, але той весь час відмовляє, мовляв, багато законодавчої роботи. Отже, цього Сергія теж зловили на плагіаті при написанні докторської дисертації, і за версією вчених, які ведуть проєкт «Діссергейт», він був названий плагіатором 2019 року. Сказати, що Зеленському не були відомі подвиги Бабака на ниві недобросовісного використання чужих робіт, ніяк не виходить. Але на бажанні бачити плагіатора на чолі міністерства це знання ніяк не позначилося. Власне, як ми бачимо, президент своє збочене бажання в будь-якому разі задовольнив.

Ба більше, до Антона Сененка, учасника акції протесту молодих вчених проти ганебного призначення, навідався співробітник СБУ, щоб з'ясувати, чого це вони. Ну плагіат, ну призначили, хіба це привід врешті-решт турбуватися? Може, вам вороги грошей заплатили?

Не дуже зрозуміло, звідки в сина доктора технічних наук, завкафедри в криворізькому філіалі Київського національного економічного університету Олександра Семеновича Зеленського такі своєрідні уявлення про ступінь допустимого у сфері пізнання й освіти? Так саме дивує й нинішня поведінка Івана Баканова, нині голови СБУ, а в дитинстві та юності – друга Володимира, чий батько, учитель хімії і біології, у свою чергу, приятелював із Вовиним татом. Звідки в хлопців такий зуб на науку і презирство до освіти?

Нещодавно Денис Шмигаль, думка якого про власних міністрів зрештою мало кого цікавить, включаючи самих міністрів, охарактеризував одного зі своїх формально підлеглих як виключно ефективного, вочевидь, вторячи президенту, а що стосується політичних претензій до нього, до Авакова, на думку прем'єра, «в кризовій ситуації нам не можна розмінюватися на якісь політичні речі». Громадяни не готові високо оцінювати небажання хлопців не розмінюватися на політику. Згідно з опитуванням КМІС місячної давності 39% українців вважали, що нинішня влада нічим суттєво не відрізняється від попередньої, а для 16% вона ще гірша за попередню. Причому ось ці 39% набагато образливіше для Зеленського, ніж зрозуміле 16%. Місяць був багатий на скандали, спричинені дружною командою «корабелів», і тепер ця цифра вже, напевно, зросла. Приємно усвідомлювати, що свій внесок у це внесла й українська наука з освітою.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: