Держприкордонслужба пропонує виділити додаткові кошти на будівництво «Стіни»

Читать на русском
Держприкордонслужба запропонувала виділити ще 4,5 млрд грн на будівництво Стіни на кордоні з Росією, а також продовжити строки його виконання до 2025 року.
golos.ua

Держприкордонслужба запропонувала виділити ще 4,5 млрд грн на будівництво «Стіни» на кордоні з Росією, а також продовжити строки його виконання до 2025 року.

Про це йдеться в пояснювальній записці Держприкордонслужби, повідомляє StateWatch.

У документі зазначається, якщо Кабмін ухвалить такі пропозиції, загальна вартість «Стіни» зросте до 6,2 млрд грн, адже з початку реалізації проєкту Держприкордонслужбою вже було витрачено 1,7 млрд грн.

Адміністрацією ДПрС було направлено на погодження до Мінекономрозвитку, Мінфіну, Мін’юсту та Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру проєкт розпорядження Кабінету міністрів, який передбачає завершення реалізації «Стіни» на українсько-російському кордоні у 2025 році, а також збільшення його фінансування на 4,5 млрд грн.

Таку пропозицію Держприкордонслужба обґрунтовує значним скороченням обсягу фінансування проєкту. На будівництво «Стіни» у 2019-2020 роках було передбачено виділення 1,664 млрд грн, однак розмір фактичних видатків становив 800 млн грн, тобто менш ніж половина від запланованих. До того ж прикордонники посилаються на зростання вартості будівельних матеріалів та заробітної плати працівників, а також збільшення термінів виконання бюджетної програми, якою передбачена реалізація проєкту.

Окрім того, у Держприкордонслужбі зазначають, що погодження запропонованих змін матиме «позитивний вплив на інтереси громадян та органів ДПрС», адже це дасть змогу облаштувати інженерно-технічні споруди, засоби виявлення, спостереження та ідентифікації, що, у свою чергу, підвищить ефективність охорони та оборони державного кордону.

Як відомо, «Стіну» на кордоні з РФ почали будувати 5 років тому. За період з 2015-го до 2019 рік на проєкт витратили 1,7 млрд грн. Очікувалося, що спорудження добудують у 2018 році, однак пізніше терміни змістили на 2021 рік.

При цьому із запланованих 634 км інженерних загороджень на кордоні облаштовано тільки 546 км, з передбачених 341 км рокадних доріг прокладено 316 км.

За час будівництва САП інкримінувала посадовим особам низку статей ККУ, серед яких – нецільове використання бюджетних коштів та службове підроблення. У листопаді 2019 року Верховний суд передав справу проєкту «Стіна» до ВАКС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: