ВАКС дозволив заочно судити бізнесмена Біленького в справі УЗ

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання прокурора про здійснення спеціального судового провадження стосовно бізнесмена, який переховується за кордоном.
Олексій Біленький

Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про здійснення заочного судового процесу стосовно бізнесмена Олексія Біленького, якого обвинувачують в організації заволодіння коштів філії ПАТ «Укрзалізниця».

Таке рішення 9 червня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Прокурор САП Віталій Кравець просив суд здійснювати заочну процедуру засудження Біленького, оскільки той переховується за кордоном. В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що обвинувачений перебуває в міжнародному розшуку, переховується від суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, 4 серпня 2016 року Біленький покинув територію України разом із дружиною і відтоді до України не повертався. Також обвинувачений набув громадянства Болгарії та має посвідку на право постійного проживання на території Австрії.

Захисники Біленького заперечували проти задоволення клопотання прокурора. На їх думку, розгляд справи необхідно відкласти, оскільки не виконано ухвалу ВАКС від 17 лютого про виклик обвинуваченого шляхом направлення запиту(доручення) про міжнародну правову допомогу до Болгарії та Австрії. Адвокати додали, шо Біленький не був викликаний на судове засідання у спосіб, встановлений судом і законом. Крім того, вони вважають, що їхнього клієнта не було оголошено в міжнародний розшук. До того ж вся інформація стосовно Біленького була вилучена з інформаційних баз Інтерполу.

Проте, вивчивши клопотання, судді його задовольнили і вирішили судити Біленького заочно.

Як відомо, за версією слідства, він є кінцевим бенефіціаром низки підприємств, серед яких: ТОВ «Союз-Енерго», ТОВ «Люксвен», ТОВ «Інкомм», ТОВ «Алеварус» і СП «Катрін». Як зазначають у Бюро, Біленький вступив у змову з колишнім народним депутатом Валерієм Іщенком та експозаштатним радником голови Адміністрації президента Михайлом Бейліним (тоді головою АП був Борис Ложкін) з метою заволодіти коштами «Укрзалізничпостач» через тендери, які вигравали його компанії.

Нагадаємо, Іщенку та Бейліну про підозру повідомили лише в жовтні 2020 року. Пізніше ВАКС обрав запобіжний захід спочатку екснардепу, а потім й експозаштатному раднику голови АП. Нещодавно НАБУ і САП завершили слідство у справі, а днями прокуратура передала справу до суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: