Метро і мери Києва: хто скільки станцій побудував

Читать на русском

Києву без метрополітену ніяк. Під час карантину всі чекали, як манни небесної, коли вже відкриють підземку. Навіть затяті автомобілісти деколи спускаються в метро, коли випадає забагато снігу й на дорогах утворюються 10-бальні корки. Ось чому обіцянки київської влади щодо нових станцій метро настільки чутливо сприймаються містянами. А обіцяли багато – метро на Троєщину вже стало міським мемом, тепер вже почалися розмови про метро на Виноградар, ба, навіть – до Броварів. Але обіцяти легше, ніж виконувати. Сьогодні «Слово і діло» пропонує пригадати, хто з київських мерів скільки станцій метро побудував.

У перший рік незалежності України в Києві відкрили одразу дві станції метро «Дружби народів» на Печерську та «Видубичі». Це сталося напередодні нового року, як полюбляли робити за радянських часів до якоїсь певної дати чи свята. Цього разу вирішили подарувати киянам нові станції метро 30 грудня 1991 року.

Тоді в Києві не було мерів, а посаду виконувача обов’язків голови Київської міськради обіймав О. Мосіюк. До речі, за рік, знову ж під ялинку, відкрили ще дві станції метро: «Славутич» та «Осокорки». Ці дві станції з’явилися за головування в міськраді В. Нестеренка.

Коли на перших в історії Києва місцевих виборах, перший тур яких проходив 26 червня 1994 року, переміг Леонід Косаківський, у Києві розробили програму розвитку метрополітену до 2010 року.

За Косаківського відкрили 4 станції метро: «Харківську», «Позняки», «Печерську», «Лук’янівську». Також побудували станцію «Львівська брама», але під час розробки проєкту так і не вирішили, де саме повинен бути вихід. Через це станція й досі не функціонує.

Коли до влади прийшов Олександр Омельченко та вщухли всі непорозуміння щодо його легітимності, у квітні 2000 року відкрили «Дорогожичі» на Сирці. За три роки кияни вже могли користуватися ще двома станціями – «Житомирська» та «Академмістечко» на червоній гілці. У жовтні 2004 року відкрили «Сирець», щонайменше за рік – «Бориспільську», а у квітні 2006 року – «Вирлицю». Загалом за Омельченка було відкрито найбільше станцій метро – 6 об'єктів.

Рекорд Сан Санича міг би побити Леонід Черновецький, якби не формальності. За кілька каденцій Черновецького в Києві відкрили станції «Червоний хутір» (2008 рік), «Деміївську» (2010 рік), «Голосіївську» (2010 рік), «Васильківську» (2010 рік), «Виставковий центр» (2011 рік).

Ще дві станції були введені в експлуатацію в період, коли в.о. міського голови була Галина Герега – у жовтні 2012-го відкрили «Іподром» та у листопаді 2013-го – «Теремки».

Раніше «Слово і діло» розбиралося, чи вдалося Кличку виконати передвиборчу програму.

Також ми досліджували, скільки років служать та коли востаннє ремонтувалися мости Києва через Дніпро.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: