Рада погодилась, щоб Бєлькова склала мандат нардепа: як політик виконувала обіцянки

Читать на русском
Бєлькова була народним депутатом трьох останніх скликань від різних політичних сил. Протягом останньої каденції політик виконала 13 відсотків обіцянок.
InspirationBreakfast.com

Верховна рада погодилася позбавити мандату Ольгу Бєлькову з фракції «Батьківщина», при цьому голосів нардепів на те, щоб достроково відпустити з парламенту Святослава Вакарчука («Голос»), забракло. Нагадаємо, 16 червня Бєлькова сказала про те, що планує піти з Ради, але не пояснила свого рішення: «Так, я планую скласти мандат. Але не буду давати пояснень до офіційного виступу. Ніякої зради. Просто життя». «Слово і діло» пропонує подивитись, як нардеп трьох останніх скликань виконувала обіцянки поточної каденції.

Ольга Бєлькова потрапила до Ради в результаті позачергових парламентських виборів за списком «Батьківщини» під номером 17. Вона була головою підкомітету з питань банківської діяльності, монетарної стабільності, взаємодії з Нацбанком та захисту прав споживачів фінансових послуг комітету Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Тепер замість неї зайти до Ради може Сергій Євтушок (№25 у списку партії).

У попередньому скликанні Ради Бєлькова була у «БПП» та обіймала посаду заступника голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. У Раді VII скликання політик була у складі фракції політичної партії «УДАР» Віталія Кличка и членом комітету Верховної ради України з питань фінансів і банківської діяльності.

Протягом IX скликання з 29 серпня 2019-го до 18 травня 2020 року Ольга Бєлькова дала 76 обіцянок, з яких 60 – з передвиборчої програми «Батьківщини». Депутатка встигла виконати 5 обіцянок і провалити теж 5.

Бєлькова, як і її колеги з фракції, не змогла виконати програмну обіцяну продовжити мораторій на продаж землі. 31 березня 2020 року Верховна рада ухвалила законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, який, власне, передбачає скасування мораторію.

Фракція не голосувала за цей законопроект та наполегливо блокувала його схвалення. Згодом «Батьківщина» звернулась до Конституційного суду з поданням щодо закону про ринок землі. Щоправда, він набуде чинності з липня 2021 року, тому КСУ може не розпочати розгляд подання.

Впоралася нардеп із обіцянкою подати правки до законопроекту щодо адміністративної реформи. Загалом Бєлькова внесла 17 правок до другого читання законопроекту.

Також Бєлькова, як і обіцяла, подала правки до другого читання законопроекту щодо вдосконалення процедури проведення фінансової реструктуризації.

«Ми підтримуємо цей законопроект. Водночас у нас до другого читання, як завжди, будуть правки, які посилюють права саме споживачів банківських послуг», – зазначила нардеп та особисто подала понад 10 правок.

Як і вся фракція «Батьківщина», нардепка Бєлькова не виконала програмну обіцянку реалізувати перший етап невідкладних дій програми «Новий курс» у перші 100 днів роботи парламенту. Передбачалося, що буде створено максимально широку коаліцію дій, скасовано корупційні рішення старої влади, схвалено справедливий бюджет, знижено тарифи і закладено основи для зростання економіки.

Широку коаліцію так і не було створено, адже коаліційна угода не була підписана в Раді. Нині там існує монобільшість фракції «Слуга народу», яка заміняє собою коаліцію. Також варто зауважити той факт, що «Батьківщина» 13 листопада 2019 року офіційно заявила, що йде в опозицію до провладної фракції, що робить неможливим їх політичний союз.

Щодо скасування корупційних рішень старої влади, то у зв'язку із запуском нового ринку електроенергії було припинено дію формули ціноутворення на вугілля «Роттердам плюс». Фракція не подала жодного законопроекту з цього приводу. Також у публічному просторі представники політсили не звітували щодо розслідування корупційних схем попередньої влади. Відповідно, це питання так і не було вирішено.

Щодо бюджету-2020, фракція публічно визнала факт того, що вважають кошторис неприйнятним і саме тому не стали за нього голосувати. Однак він був ухвалений у перші 100 днів роботи парламенту. Варто зазначити, що фракція не подавала альтернативний проєкту бюджету на 2020 рік, проте вносила багато правок до наявного.

Тарифи на газ так і не було знижено. Представники фракції досі виступають за їх перерахунок, а також засуджують зменшення субсидії на 2020 рік. Також «Батьківщиною» було подано низку законопроектів щодо розв'язання газового питання. Проте схвалення в Раді вони так і не знайшли. Зауважимо, що уряд скасував граничну ціну на послуги з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води на опалюваний період, та це не знизило тарифи.

Пониження кредитної відсоткової ставки так і не відбулося, оскільки законопроект №1210 щодо внесення змін до Податкового кодексу України так і не було ухвалено протягом перших 100 днів каденції парламенту.

Відзначимо, що в бюджеті на 2020 рік було закладено незначне підвищення зарплати, пенсії, та виплати з догляду за дитиною, проте фракція не голосувала за цей кошторис.

У результаті фракції за перші 100 днів роботи парламенту не вдалося втілити в життя жоден із зазначених пунктів, тому обіцянка вважається проваленою.

Через дострокове складання повноважень Бєлькова не встигла виконати 66 обіцянок. Ще є ймовірність, що деякі з них, принаймні програмні, виконають її колеги з фракції. Наприклад, обіцянка виплачувати 150 тис. гривень за народження третьої дитини в родині, або – підвищити мінімальну пенсію до 3 тис. 94 гривень.

Також поки що в процесі виконання партійна програмна обіцянка політсили про те, що іпотечні кредити на житло будуть видаватися на термін від 10 до 30 років.

Раніше «Слово і діло» писало, що лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко підтримає «радикала» Олега Ляшка на довиборах на Чернігівщині, та подивилося історію взаємин запеклих друзів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: