Закон про захист заробітчан: чи зменшить рівень шахрайства нова ініціатива

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Парламент 16 червня ухвалив у першому читанні законопроект №2365 «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон». У коментарі «Слово і діло» політичний аналітик Дмитро Купира зауважив, що попри додатковий тиск на малий та середній бізнес, що створять нові норми, це зменшить рівень шахрайства під час пошуку роботи за кордоном.

«Є велике питання щодо шляхів реалізації цього закону. Варто відзначити, що це перебуває саме в полі малого та середнього бізнесу і це для них додаткове регулювання», – акцентував Купира.

Він наголосив, що попри карантин і те, що велика кількість заробітчан повернулися до України, цей законопроект залишається актуальним.

Скільки грошей переказали в Україну заробітчани за останні 10 роківЩороку кількість грошей, які заробітчани переказують, привозять чи передають в Україну, зростає. Падіння кількості переказів було тільки в 2014 році.

Співрозмовник додав, що щорічно на заробітки за кордон з України виїжджає понад 1 мільйон людей, тому шахрайство під час пошуку роботи існує й питання, на його думку, є актуальним.

«У такому разі законодавець мав на меті захистити від шахрайства саме звичайних людей, які шукають роботу за кордоном і фактично, з точки зору шукачів роботи, це позитивна ініціатива, тому що держава намагається захистити їх від шахрайства. Але чи ця спроба буде успішною, ми побачимо, коли закон набуде чинності: чи вдасться ефективно контролювати дотримання цих норм. З токи зору людей, які їдуть на заробітки, це позитивний крок», – прокоментував політичний аналітик Дмитро Купира.

Законопроект ухвалений у першому читанні.

Йдеться про те, що коли закон ухвалять у другому читанні, український трудовий мігрант більше не платитиме гроші компанії-посереднику за вакансію. А на порушників накладатимуть штраф (у розмірі 2-5 тисяч неоподатковуваних мінімумів).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через перевірки законності в'їзду до Польщі українських заробітчан на кордоні утворилися величезні черги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: