Як заробітчани впливають на українську економіку?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Ситуація із заробітчанами не така проста, як здається на перший погляд. Є певний міф щодо їхнього внеску в економіку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи інвестиції в Україну та роль заробітчан у цьому процесі.

«Коли валюта заходить в Україну, це вважається капітальною інвестиційною операцією. За розміром вони стоять лише на другому місті після українців, які тут живуть. Вклади українців, які проживають у країні, на депозитні рахунки набагато більші, ніж перерахування заробітчан. Все ж на першому місці люди, які проживають в Україні. На другому – дійсно заробітчани», – зазначив Савченко.

Притоку іноземних прямих інвестицій зараз в принципі немає, додав експерт.

Немає й реальних кредитів, а якщо вони і є, то дуже дрібні, уточнив економіст.

Безробіття в Україні: динаміка та демографія за останні п'ять роківУ порівнянні з 2013 роком рівень безробіття в Україні знизився на 0,3 відсотка. На одне робоче місце сьогодні претендують 4 безробітних.

«Щодо заробітчан, то ситуація неоднозначна. З одного боку, вони забезпечують приток валюти, з іншого – було б набагато вигідніше та ефективніше для економіки країни надати заробітчанам гідні робочі місця в Україні. Це спрацювало б краще, ніж перерахування, які вони здійснюють», – пояснив Савченко.

За його словами, є давно всім відоме правило, яке засвідчує справжню ситуацію.

«Для цього можна взяти наступні приблизні показники: заробітчани дають 10 мільярдів, а ВВП – 100 мільярдів доларів. Тобто в підсумку 10%. Що бідніша країна, то більша питома вага заробітчан. Тому це міф, що гроші заробітчан рятують економіку Україну. Радше, навпаки, руйнують Україну. Якби вони працювали тут, то в них була б гідна робота, заробітна плата, й вони створювали б ВВП не на 10 мільярдів, а щонайменше на 25-30 мільярдів. Тобто це ознака бідності й відсутності належних реформ», – резюмував Олександр Савченко.

Раніше стало відомо, що українці за 2017 рік перевели з Польщі 100 мільярдів гривень.

Також повідомлялося, що до кінця 2020 року на польський ринок праці прибуватимуть 200-300 тисяч українців щорічно.

Як змінювався рівень безробіття та демографічні показники за останні п'ять років – у матеріалі «Слова і Діла» за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: