Співпраця з МВФ: чи виконає Україна свої зобов’язання

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Перший транш кредиту Міжнародного валютного фонду в розмірі 2,1 млрд доларів США в п'ятницю, 12 червня, надійшов до України. У коментарі «Слово і діло» директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський зауважив, що Україна навряд чи отримає другий транш через те, що падіння економіки зумовить неможливість виконання умов меморандуму.

«МВФ висунув певні вимоги щодо співпраці, в основному вони стосуються продовження того курсу, який Україна просуває у сферах економіки, енергетичного сектору, оподаткування, боротьби з корупцією, медицини, а також реформ у судовій гілці влади тощо. Якщо Україна продовжуватиме ці реформа, то ми отримаємо наступний транш. Хоча це ризиковано, бо Україна, найімовірніше, свої зобов’язання не виконає. Цей транш ми отримали, але другий наприкінці року ми не отримаємо», – сказав Несходовський.

МВФ спрогнозував курс долара в УкраїніМіжнародний валютний фонд прогнозує, що ВВП України в 2020 році скоротиться до 3,908 трлн грн, або до $ 130,3 млрд, що призведе до середньорічного курсу 30 грн за долар.

За його словами, окрім об’єктивних факторів, таких як, наприклад, епідемія коронавірусу, на економічну ситуацію негативно вплинули й суб’єктивні чинники. Зокрема, зміни уряду.

«Україна перебуває в складному становищі, почнеться дефіцит, падіння економіки, падіння доходів населення і кроки уряду, які зараз здійснюються, недостатні. Іншими словами, ми зараз впали», – додав експерт.

На думку економіста, Україна не зможе виконати зобов’язання, взяті на себе, відповідно до програми.

«Це було очікувано, тому що Україна виконала ті зобов’язання, які на себе взяла: ухвалення змін до банківського законодавства, відкриття ринку землі, зміни щодо незаконного збагачення тощо. Крім цього, МВФ відзначає, що з 2015 року економічна ситуація покращилася, макроекономічні показники це підтверджували», – підсумував Ілля Несходовський.

Нагадаємо, у ніч на 10 червня Рада директорів МВФ схвалила виділення Україні 5 млрд доларів на 18 місяців у рамках програми Stand-by.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, усього за 2020-й і 2021 рік Україна отримає від міжнародних партнерів близько 8 млрд дол допомоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: