Програма МВФ: наскільки критичним є для України новий кредит

Читать на русском
Василь Юрчишин

Міжнародний валютний фонд вже направив Україні перший транш у 2,1 млрд доларів, затверджений напередодні за програмою stand-by. На думку директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, Україна не потребувала нового кредиту. На цьому він наголосив у коментарі «Слово і діло».

«Здається, що це політизоване рішення. Така собі подачка... Хоча це не дуже добре слово в такому контексті, зважаючи на те, що МВФ задоволений, що Україна виконує всі розпорядження. Той самий ринок землі, який ухвалювався під політичним тиском і всупереч настроям переважної більшості людей. Сьогодні траншу МВФ більше потребує МВФ, ніж Україна. Україна, як не дивно, вже два роки працює без коштів МВФ і не було й натяку на те, що Україна не платоспроможна», – прокоментував Юрчишин.

Він нагадав, що останні великі виплати із заборгованості відбулися наприкінці травня, коли Україна сплатила 1 мільярд за облігації, які були гарантовані урядом США.

МВФ вже направив перший транш УкраїніМіжнародний валютний фонд вже направив Україн перший транш у 2,1 млрд доларів, затверджений напередодні за програмою stand-by.

«Причому це сталося без суттєвого тиску на валютні резерви», – уточнив Юрчишин.

Економіст додав, що кредит МВФ не має бути кроком до посилення боргової залежності.

«Якщо МВФ вже вирішив надати допомогу Україні, то радше треба списати частину української заборгованості перед МВФ. Зараз Центральний банк винен близько 6 мільярдів і списати ті ж самі 2 мільярди й обнулити відсоткові виплати. Це суттєво б зменшило в перспективі тиск на український дефіцит, на обслуговування боргу і на ті ресурси, які Україна могла б мати. Україна не в плачевному стані. Це добре розуміють у МВФ. Ці гроші вкрай необхідні й доречніше був би інший інструмент щодо полегшення боргового тиску в середньостроковій перспективі», – зауважив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Також він наголосив, що Україні пішла б на користь довгострокова програма.

Нагадаємо, рада директорів Міжнародного валютного фонду у вівторок, 9 червня, схвалила програму stand-by для України обсягом 5 млрд доларів.

Президент Зеленський заявляв, що Україна отримає перший транш від Міжнародного валютного фонду в розмірі 2,1 млрд доларів США, що на 200 млн більше, ніж планувалося спочатку.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, перший транш від МВФ Україна отримає за день-два.

Також директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва назвала ризики нової програми для України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: