Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 16-19 червня

Читать на русском

У народних депутатів залишився місяць (або три пленарні тижні) до парламентських канікул. На порядку денному об'ємний законопроект про легалізацію грального бізнесу, новий варіант програми Кабінету міністрів і невідкладний президентський законопроект про референдум. «Слово і діло» розібралося, що фракції та групи сьогодні обговорювали на Погоджувальній раді, і за що вони готові голосувати.

Верховна рада цього тижня знову буде працювати з обмеженнями: у вівторок та четвер засідання закінчиться о 15-й годині (з 12 до 12:30 перерва), у середу і п'ятницю депутати засідатимуть до 14-ї години.

Законопроект Володимира Зеленського про референдум планують розглянути цього тижня. Відзначимо, «Слово і діло» вже розібралося, що передбачає ініціатива. «Я думаю, що у вівторок ми розглянемо скорочення термінів, а пізніше, в четвер, можливо, якщо все буде добре, ми зможемо його вже розглядати в першому читанні по суті», – сказав спікер Ради Дмитро Разумков. У четвер на розгляд винесуть доопрацьовану програму Кабміну. Крім того, поточного тижня будуть і кадрові питання (які саме не уточнювалося).

У п'ятницю під час години запитань до уряду депутати заслухають виконувачку обов'язків міністра освіти Любомиру Мандзій щодо ситуації зі ЗНО. А міністр фінансів Сергій Марченко розповість, куди йдуть кошти з Фонду для боротьби з коронавірусом.

У «Слузі народу» цього тижня хочуть розглянути законопроект, який дозволить спрямувати фінансування на будівництво доріг. Також фракція вважає важливим законопроект про креативні індустрії і про референдум.

«Опозиційній платформі – За життя» та «Батьківщині» не сподобався президентський законопроект про референдум. «Я тисячу разів перепрошую, але 5 березня 2020 року було подано до ВР і зареєстрований законопроект №3177 про всеукраїнський референдум. Остаточний термін подачі альтернативного законопроекту був 25 березня. Отже, президент запізнився на 76 діб. Я звертаюся до керівництва Верховної ради. Коли в нас буде головувати закон, а не дзвіночки з Адміністрації президента?» – заявив Вадим Рабинович. У «Батьківщині» вважають, що внесений законопроект фактично відсторонює людей від управління державою. «Ніякі громадські організації або якісь спільноти людей, або громади за цим законом ніколи, я підкреслюю, ніколи не зможуть провести жодного референдуму. Тому що так виписаний закон, який виконати звичайним людям неможливо», – зазначила Юлія Тимошенко.

Фракція «Голос» повідомила, що сьогодні буде вимагати підписні листи для ініціювання позачергового засідання, щоб розглянути питання відставки Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ. В «Європейській солідарності», у свою чергу, заявили, що весь уряд має піти у відставку. За словами Ірини Геращенко, зібрано вже більше половин підписів зі 150 потрібних.

Нагадаємо, народний депутат від партії «Голос» Святослав Вакарчук вирішив достроково скласти свій мандат.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: