Загадка Сергія Семочка. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Напевно, немає таких ваг, на яких би можна було виміряти внесок того чи іншого прорахунку в кінцевий політичний результат. І, звісно, образ політика, який не дозволяє йому розраховувати на масове народне схвалення, складається з тисяч колись невдало сказаних слів або слів, яких від нього не дочекалися, із жестів, що ріжуть око, із суми вчинків, із загальних портретів осіб, які оточують особу людини, що, власне, претендує на суспільне визнання.

Сергій Семочко – абсолютно загадкова фігура в історії минулих президентських виборів. Ще до найзапекліших електоральних боїв, ще навіть до того, як більшість учасників і виборців усвідомило, що головний виклик Петру Порошенку кинула зовсім не Юлія Тимошенко. На початку жовтня 2018 року вийшло розслідування команди Дениса Бігуса, в якому фігурував перший заступник керівника Служби зовнішньої розвідки України. СЗР – що може бути більш таємничим? Може.

Чи став Порошенко підозрюваним та коли будуть визначатися із запобіжним заходом – юристПорошенко викликали на допит у ДБР, а потім намагалися повідомити про підозру за іншим кримінальним провадженням. Чи були процесуальні порушення і що з цього вийде?

Журналісти звернули увагу, що Сергій Семочко, який обіймав цю посаду, будучи прописаним у гуртожитку, живе в розкішному особняку в елітному селищі, користується іншими люксовими благами, а все це незрозуміле багатство приписує успіхам у бізнесі своєї дружини. Тільки ось бізнес дружини в окупованому Криму, а в неї самої є щойно отриманий паспорт Російської Федерації. Ось це справжня загадка, як чоловік такої жінки під час війни з Росією може бути керівником української розвідки. Після цього Семочко вийшов із дурним інтерв'ю на телеканалі ZIK, де показував український паспорт дружини з невміло вклеєною фотографією та заперечував її російське громадянство. Усе це здавалося несмішним фарсом і точно було негідно рівня заступника голови серйозної спецслужби. Виганяти можна було вже тільки за це провальне постановочне інтерв'ю.

Окремий момент, що в службовій біографії Семочка є посада керівника управління «К» СБУ, що має неприємну корупційну репутацію, але тут така справа, не спійманий. Хоча журналісти й розкопали причетність управління під керівництвом Семочка до штучного дефіциту препаратів для ниркового діалізу, який призвів до загибелі хворих людей, але тут для міцних доказів була потрібна вже робота професійних слідчих, якої, звісно, не було.

Ось, здавалося б, іде виборча кампанія, дорогий кожен голос. Ти виступаєш в образі мудрого та відповідального головнокомандувача, який тільки й здатен серед усіх претендентів на президентський пост протистояти сильному й підступному Путіну. І тут в тебе в розвідці, під час війни, ось таке. Але не було навіть відсторонення від посади на момент проведення розслідування. Руки Петра Олексійовича дійшли до звільнення Сергія Семочка тільки в квітні, коли вже наздоганяти Зеленського було пізно. Хіба це не загадка? Чим дорогий був цей розвідник-мільйонер президенту-мільярдерові, що він не міг його стільки часу навіть пальцем зачепити, терплячи всі ризики дискредитації в таку важливу для власної політичної долі мить?

Звичайно, Порошенко програв не через Семочка, але й через нього теж, аж надто показово вилізла ціна награного патріотизму. І те, що зараз Семочко знову наздогнав Петра Олексійовича вже в якості причини чергової справи, порушеної проти колишнього президента, є всі ознаки року. Нічого б цього не трапилося, не зроби Порошенко призначення, що спричинило великі питання. Та й звільнив він його відразу після того, як посипався забійний компромат, зараз би йому Семочка не пригадали.

Справа, звісно, така собі, не з тих, що спричиняють великий суспільний резонанс. Її ефект більше, дійсно, від нагадування про ту історію, ніж від того, що при призначенні Сергія Семочка в розвідку були порушені якісь важливі процедури. Хоча, знову ж таки, загадка: чого це президент так наполегливо проштовхував цю аж ніяк не чудову людину буквально, як рідну, а потім за неї мертво тримався, навіть собі на шкоду? Можна, щоб Петро Порошенко відповів чесно, без дурнів, тільки на це болісне питання, а потім закрити справу?

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: