Чи став Порошенко підозрюваним та коли будуть визначатися із запобіжним заходом – юрист

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

В Офісі генпрокурора заявили, що п'ятий президент Петро Порошенко підозрюється у спонуканні глави зовнішньої розвідки до перевищення службових повноважень шляхом видання «злочинного наказу». У ДБР заявили про те, що повідомили про підозру народному депутату Петру Порошенку. Вона стосується призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Проте адвокат Порошенко заявив, що повідомлення про підозру не було прийнято через допущені процесуальні порушення. Чи є Порошенко підозрюваним і чи обиратимуть йому запобіжний захід, «Слово і діло» запитало в адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова.

Юрист пояснив, що повідомлення про підозру стосовно народного депутата може здійснити тільки генеральний прокурор, але з деякими нюансами.

«Адвокати Порошенка заявили, що повідомлення про підозру як процесуальну дію може вчиняти стосовно народного депутата тільки генеральний прокурор. Але формально віддати папір, де описано, у чому підозрюється особа, з рук у руки або прочитати вголос, може й уповноважений генпрокурором представник прокуратури. У такому разі генпрокурор може виписати відповідне доручення за своїм підписом», – сказав Дубов.

ДБР залишило картини Порошенка в музеїКартини експрезидента, нардепа від «Євросолідарності» Петра Порошенка залишаться в музеї Івана Гончара.

Зараз захист п'ятого президента наполягає на тому, що такого доручення не було або ж воно не було завірено в належний спосіб і тому відмовляється його прийняти.

Як пояснив юрист, адвокати Порошенка вважатимуть, що було допущено процесуальне порушення і на ньому наполягатимуть, наприклад, якщо їх підзахисному обиратимуть запобіжний захід.

«Адвокати будуть заявляти в суді, що Порошенка належним чином не повідомили про підозру, а оскільки він не вважається підозрюваним, то, відповідно, йому не можна обирати запобіжний захід. Прокурори, у свою чергу, будуть стверджувати, що це не так, що в представника прокуратури були повноваження, і підозру підписав генпрокурор», – зазначив Дубов.

При цьому прокуратура вважає Порошенка підозрюваним, а далі тільки суд може вирішити, чи були процесуальні порушення та в якій формі йому вручили підозру.

Що стосується запобіжного заходу, то, за словами Геннадія Дубова, його взагалі можуть не обирати, залежно від того, чи стане прокуратура звертатися до суду з цього приводу.

Раніше «Слово і діло» писало, що ДБР викликало Петра Порошенка на допит в якості свідка у двох кримінальних провадженнях – про переміщення через митницю 43 картин всесвітньо відомих художників, а також про записи у 2015 році розмов Порошенка з тодішнім віцепрезидентом США Джозефом Байденом.

Також ми писали, що картини з колекції Петра Порошенка ДБР вирішило залишити на зберіганні в музеї Івана Гончара, де вони виставлені в експозиції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: