Суспільство вимагає відставки Авакова: топ виконаних і провалених обіцянок міністра

Читать на русском
Суспільство вимагає відставки глави МВС Арсена Авакова, який вже понад шість років на посаді. Ми зібрали топ його виконаних і провалених обіцянок.

Останні кримінальні події в Україні – зґвалтування в поліції Кагарлика і масштабна стрілянина в Броварах – знову порушили питання про провал реформи правоохоронних органів, а також про необхідність змінити міністра внутрішніх справ. Арсен Аваков на своїй посаді вже понад шість років (з лютого 2014-го), нова Верховна рада торік знову затвердила його кандидатуру до складу Кабміну, пославшись на те, що заміни немає. Президент Володимир Зеленський нещодавно назвав Авакова «потужним міністром», але зазначив, що його майбутнє залежить від розслідування справи Шеремета.

Зараз у парламенті йде збір підписів за звільнення Авакова, який ініціювала фракція «Голос». Як відзначили в МВС, Аваков спокійно ставиться до будь-яких подібних заяв депутатів. Сьогодні, 5 червня, міністр відзвітував перед нардепами, тоді як під Радою проходив мітинг за його відставку. Аваков із папірця прочитав свій звіт, також із папірця відповів на питання, на цьому все й закінчилося.

На посту міністра Аваков виконав 94 обіцянки (40%), провалив – 83 (36%), ще 55 йому потрібно реалізувати. «Слово і діло» зібрало топ виконаних і провалених зобов'язань глави МВС.

Топ-5 провалених обіцянок Авакова

У лютому 2014 року, ще в статусі виконувача обов'язків міністра, Аваков пообіцяв, що бійці «Беркута» отримають покарання за розстріл мітингувальників на Майдані. «Я розформував спецпідрозділ «Беркут». Буде створена комісія, яка досліджує діяльність цього підрозділу. Винуватці будуть покарані, а ті, хто не брав участі в розстрілах, отримають місця в новому міністерстві після атестації», – оголосив Аваков.

У березні 2017 році ГПУ передала до суду обвинувальний акт щодо чотирьох «беркутівців», обвинувачених у вбивствах і замахах на вбивства 18 лютого 2014 року. Також за результатами розслідування злочинів під час розгону акції 18 лютого до суду направлено і розглядаються обвинувальні акти щодо двох командирів батальйону, командира роти, яким інкримінується перевищення службових повноважень, заподіяння тілесних ушкоджень тощо. Стосовно міліціонера спецпідрозділу «Беркут» винесено вирок.

Станом на лютий минулого року було винесено 25 обвинувальних вироків щодо 35 осіб. Але в цілому ситуація така: частина підозрюваних ексберкутівців перебувають за межами України, тому покарання їх є неможливим. Деяких обвинувачених відпустили під домашній арешт. З огляду на те, що не всі покарані, Аваков (як і багато інших політиків, які давали схожі обіцянки) зобов'язання не виконав.

Аваков не виконав обіцянку створити військову поліцію (вона була в програмі діяльності Кабміну Володимира Гройсмана). За час роботи цього уряду відповідна законодавча ініціатива так і не була напрацьована. Відзначимо, що торік президент Володимир Зеленський дав доручення зайнятися створенням військової поліції тодішньому міністру Андрію Загороднюку, але він його не виконав.

Ще одна невиконана обіцянка з тієї ж програми – надати органам місцевого самоврядування право утворювати муніципальну варту. У Раді був зареєстрований законопроект, що давав право місцевим радам створювати муніципальну варту, яка фінансуватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету або за рахунок інших джерел. Ініціатива була ухвалена тільки в першому читанні й відкладена. Тому закон і не був ухвалений остаточно.

У жовтні 2016 року Аваков пообіцяв створити в Києві центр, який координуватиме поліцію і запобігатиме утворенню пробок. «Поточний акцент – найсучасніша система центрів управління поліцейськими патрульними і поліцейськими силами – система реагування на звернення людей і технічний моніторинг, організація системної взаємодії всіх служб, від патрульного до криміналіста і поліцейського, що керує рухом. Так-так, система управління рухом у містах, запобігання пробок, регулювання потоків машин за часом, з урахуванням новітніх технічних засобів і алгоритмів регулювання з пріоритетом громадського транспорту. Знаю, що після цих слів кияни матюкнуться подумки, але дайте термін, так буде не завжди», – заявив він.

Станом на середину минулого року створення центру перебувало на етапі узгодження проєкту. Ситуаційний центр міста планували створити для координації дій окремих служб під час аварійних і кризових ситуацій у Києві – міських служб, поліції, швидкої допомоги, підрозділів ДСНС, військових підрозділів і СБУ. До нового уряду Аваков перейшов, не виконавши обіцянку. І зараз про центр нічого не чути.

Ще одна значуща й провалена обіцянка Авакова – перевести Національну гвардію України на повністю контрактну основу комплектування, про це він говорив у вересні 2015-го. Повністю на контракт Національну гвардію не перевели: у 2018 році призову підлягали близько 10 тисяч осіб, весною 2019-го – понад 5 тисяч.

Топ-5 виконаних обіцянок Авакова

Одна з найважливіших реалізованих обіцянок Авакова – створити Національну поліцію. Нагадаємо, що Верховна рада ухвалила відповідний закон у липні 2015 року. Також міністр виконав обіцянку ліквідувати Державну автомобільну інспекцію, її функції зараз виконує патрульна поліція.

Крім того, як і обіцяв міністр внутрішніх справ, у 2016 році в Україні була створена кіберполіція. Перших кіберполіцейських випустили в липні 2016 року. Зараз Департамент кіберполіції функціонує в складі Національної поліції.

На рахунку Авакова виконана обіцянка підвищити рівень оплати праці та вимоги до поліцейських. За інформацією Департаменту кадрового забезпечення Нацполіції, у 2019 році поліцейським підвищили зарплати: інспектор поліції отримує від 10,7 тисячі гривень, дільничний офіцер – від 11,3 тисяч гривень, рядовий поліції – від 9 тисяч гривень. Що стосується вимог до співробітників, то вони регламентовані законом про «Національну поліцію», зокрема є конкурс з кількох етапів. Однак, як ми бачимо за останніми подіями за участю поліцейських, система геть не досконала.

Також міністр виконав обіцянку про те, що найближчим часом запровадять електронний паспорт громадянина. У квітні Кабмін ухвалив постанову «Про реалізацію експериментального проєкту по застосуванню паспорта громадянина України у формі картки в електронному вигляді і паспорта громадянина України для виїзду за кордон в електронному вигляді». Тепер паспорти в смартфоні офіційно є цифровими аналогами паперових документів.

Нагадаємо, в нашому дайджесті можна подивитися, як члени Кабінету міністрів виконували обіцянки протягом третього місяця роботи.

Також ми писали, скільки коштів міністри задекларували за 2019 рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: