Відставка Авакова: чому збір підписів у Раді не призведе до звільнення глави МВС

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Деякі нардепи у Верховній раді почали збір підписів за відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Насправді ця процедура не може мати будь-яких юридичних наслідків, оскільки не може бути підставою для звільнення члена уряду. Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

«Можна зібрати хоч 150, хоч 226 голосів, але є Закон України «Про Кабінет міністрів», де в статті 18 чітко прописані підстави для звільнення з посади саме члена уряду», – зауважив юрист.

Першою підставою є заява про відставку, яку член уряду подає самостійно, а далі вже Верховна рада ухвалює або ні цю відставку.

«Друга підстава – за поданням прем’єр-міністра. Це не стосується міністра закордонних справ і міністра оборони, тому що це квота президента України, тож і звільнення цих міністрів відбувається за поданням глави держави», – уточнив Олександр Москалюк.

20 підозрюваних щодо стрілянини в Броварах взяли під варту — АваковПерестрілка в Броварах - 20 учасників взяли під варту. Сьогодні суд обиратиме запобіжний захід ще одному підозрюваному.

Тому, якщо йдеться про відставку Авакова, то може бути тільки два варіанта: або він сам подає заяву, або є відповідне подання глави уряду. Тоді парламент може голосувати.

«Якщо нардепи хочуть відправити Авакова у відставку, тоді вони повинні внести правки до Закону «Про Кабінет міністрів». До речі, у них зараз є такий законопроект, називається «Про інтерпеляцію». Це така процедура, яка застосовується у низці країн, наприклад, у Німеччині, коли конкретного міністра може звільнити сам парламент», – сказав Москалюк.

Як пояснив юрист, спочатку потрібно чітко прописати механізм і процедуру інтерпеляції, скажімо, якщо під час години запитань до уряду міністр не зміг відповісти парламентарям на ті питання, які вони до нього поставили. Можливо, щоб ініціювати таку процедуру і треба зібрати певну кількість голосів.

Але на цьому етапі збирання підписів означає або те, що нардепи не знають українського законодавства, або просто вчергове піаряться на гучній темі.

Олександр Москалюк зазначив, що процедура збору підписів насправді стосується відправки у відставку всього уряду на підставі ст. 87 Конституції України.

«Верховна рада за пропозицією президента України або не менше однієї третини народних депутатів від конституційного складу може розглядати питання про відповідальність Кабінету міністрів і тоді, відповідно до наслідків, може ухвалити недовіру уряду», – пояснив конституціоналіст.

Тобто, коли йдеться про наміри нардепів відправити у відставку прем’єр-міністра і, як наслідок, весь уряд, тоді має сенс збирати підписи депутатів, але процедури щодо відставки одного міністра поки немає.

Раніше «Слово і діло» писало, чи є в Раді голоси за відставку глави МВС.

Також ми писали, що нардепи вимагали публічного звіту в парламенті від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо перебігу розслідування ситуацій у Кагарлику й Броварах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: