Саміт у Парижі завершився. До чого готуватися далі?

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

9 грудня в Парижі відбувся саміт лідерів країн «нормандської четвірки», який став майданчиком для першої зустрічі та переговорів тет-а-тет президента України Володимира Зеленського й російського лідера Володимира Путіна. За підсумками зустрічі сторони затвердили комюніке і вийшли на спільну пресконференцію. Основні домовленості – обмін полоненими й припинення вогню на Донбасі до кінця року. У коментарі «Слово і Діло» експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса акцентував, що саміт в Парижі не став капітуляцією України, здачі національних інтересів не відбулося.

Ілія Куса звернув увагу на публічні заяви сторін, судячи з яких, на його думку, Росії не вдалося повністю встановити свій порядок, а Володимир Зеленський зміг відстояти «червоні лінії» під час переговорів.

Експерт припустив, що за деякий час у ЗМІ можуть з'являтися подробиці переговорів, які не озвучили офіційно і буде цікаво спостерігати за діями влади.

Він припустив, що після Нормандського саміту почнеться гра «в довгу» – типова для росіян, коли через безліч переговорів, зустрічей і різних обхідних маневрів будуть тиснути і схиляти до потрібного варіанту, використовуючи різні прийоми дипломатичного, політичного, торговельно-економічного характеру.

На його думку, далі Україні потрібно готуватися до переговорного марафону.

«До нього слід підготувати власне бачення вирішення ситуації на Донбасі, стратегію реінтеграції, якщо буде обрано цей шлях, а також стратегію розвитку місцевої нової економіки та інфраструктури, а не відновлення старої», – зауважив Ілля Куса.

На його думку, в іншому разі Україні залишається брати паузу та заморожувати конфлікт на Донбасі, посилаючись на неможливість домовитися і полярність позицій РФ і України.

«Це фактично збереження статусу-кво на кілька років», – підсумував Ілія Куса.

Відзначимо, в цілому делегації Франції, Німеччини, України та РФ провели в Єлисейському палаці майже десять годин. Як відреагували соцмережі на переговори в Парижі – в огляді.

Раніше «Слово і Дело» писало, як проходили Нормандські переговори в 2014-2018 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: