Падіння ВВП і безробіття: як пандемія вплинула на найсильніші економіки світу

Читать на русском
Пандемія коронавірусу вдарила навіть по найсильніших економіках світу. ВВП США, Китаю та Японії скоротився.

Пандемія коронавірусу спричинила цілу серію песимістичних прогнозів щодо розвитку світової економіки. Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що світовій економіці на відновлення знадобиться три роки. За даними ООН, за межею бідності через коронавірус опиняться понад 34 млн осіб цьогоріч.

Експерти Центру дослідження ризику при Кембриджському університеті підрахували, що пандемія може коштувати світовій економіці 82 трлн доларів за п'ять років. Постраждають не тільки економіки країн, що розвиваються, наприклад, потенційні втрати США можуть скласти до 20 трлн доларів. «Слово і діло» пропонує подивитися, як пандемія та карантин вплинули на три найсильніших економіки світу – США, Китай та Японію.

США

У США станом на 2 червня понад 1,8 млн заражених коронавірусом, 107 тисяч людей померли. Перші випадки зараження в Штатах зареєстрували наприкінці січня, а наприкінці лютого в країні була зафіксована перша смерть унаслідок Covid-19.

Після першого випадку смерті президент Дональд Трамп звернувся до громадян і заявив, що причин для паніки немає. Він також закликав американців жити звичайним життям, зазначивши, що країна підготовлена до можливого поширення вірусу. Наприкінці березня США вже вийшли на перше місце у світі за кількістю заражених.

Ознаки рецесії в економіці США (а також єврозони і Японії) були помітні вже в середині березня. За прогнозами експертів Інституту міжнародних фінансів, падіння ВВП США в першому кварталі очікується на рівні 0,2%, у другому кварталі – 2,3%. Прогнози експертів Bank of America були ще більш песимістичні. А за даними Centre for Economics and Business Research, загалом цьогоріч ВВП країни може впасти на 5%.

Сполучені Штати роз’єднаної Америки: репортаж про боротьбу США з коронавірусомЗдавалося б, перша армія та економіка світу, чи не найбільш розвинена медицина – проте кожен четвертий, хто захворів на коронавірус у світі, мешкає саме у США.

У середині березня в США погодили план для стимулювання національної економіки, обсяг пакета заходів становив 2 трлн доларів, і ця сума більше, ніж під час кризи 2008 року (тоді було виділено близько 800 млрд). Після того, як Сенат підтримав закон, його підписав Дональд Трамп. Кошти спрямовані на підтримку великого й малого бізнесу, тимчасове збільшення допомоги з безробіття, допомогу для тих, кому скоротили зарплату, прямі виплати американцям із дітьми і невеликим доходом, підтримку системи охорони здоров'я.

На початку квітня експерти в Morgan Stanley також спрогнозували падіння економіки США на 5,5% цього року, це найбільш різкий обвал з 1946 року. Крім того, банк очікує, що рівень безробіття в другому кварталі 2020-го досягне 15,7%.

Безробіття – одна з найсерйозніших проблем, з якою під час карантину зіткнулися США. До початку карантину в США рівень безробіття становив 3,5%, у березні він зріс до 4,4%. У квітні рівень становив уже 14,7%. Найгірша ситуація була тільки під час Великої депресії, тоді рівень безробіття сягнув близько 25%. За даними міжнародної аналітичної компанії McKinsey Global Institute, з початку карантину в Штатах і до середини квітня кожен шостий співробітник у країні подав заявку на допомогу з безробіття. Найбільше постраждали працівники сфери розваг і послуг.

Через заходи, які США затверджують для боротьби з коронавірусом, державний борг країни істотно зріс. Наприкінці квітня він становив рекордні 25 трлн доларів.

Прогнози щодо того, як країна буде відновлюватися після пандемії, в американської влади різняться. Міністр фінансів Стівен Мнучін вважає, що економіка зможе «одужати» до вересня. Президент Трамп прогнозує, зважаючи на вибори в листопаді. За його словами, економіка США до кінця року покаже «сенсаційне зростання», а наступний рік взагалі буде «феноменальним».

При цьому глава Федеральної резервної системи Джером Пауелл вважає, що економіка США повністю відновиться за наявності вакцини від коронавірусу. Управління Конгресу США з бюджету, у свою чергу, опублікувало доповідь, в якій ідеться, що економіці США може знадобитися десятиліття для повного відновлення від затяжних наслідків пандемії.

Китай

Китай, як відомо, став епіцентром поширення коронавірусу. Усього в країні було зафіксовано близько 83 тисяч заражених. Загальнонаціональний карантин влада не оголошувала, обмеження запроваджували точково в найбільш постраждалих регіонах. Проте, пандемія спричинила рекордний обвал економіки всієї країни.

Зокрема, рівень промвиробництва в січні-лютому знизився на 13,5%, роздрібна торгівля – на 20,5%, інвестиції в основне виробництво – на 24,5%. За перший квартал поточного року ВВП Китаю скоротився на 6,8%, це перше таке падіння за 30 років. Причому останні три місяці минулого року економіка країни демонструвала стійке зростання.

Під час карантину в Китаї також зріс рівень безробіття, хоча не так відчутно, як у США: у лютому рівень безробіття становив 6,2%, у березні – 5,9%.

Пандемія коронавірусу: скільки триває карантин у різних країнах світуНайдовше карантинні обмеження через коронавірус діють у Китаї, хоч і не на загальнонаціональному рівні.

Крім того, в січні-лютому в Китаї знизився індекс ділової активності, впали продажі споживчих товарів, впав рівень прямих інвестицій, на 4% знизився імпорт і на 17,2% експорт.

У березні, коли Китай пройшов пік захворюваності на коронавірус, карантинні обмеження почали послаблювати, і населення стало повертатися до роботи. У Міжнародному валютному фонді відзначили початок нормалізації економіки, однак ризики все одно залишаються.

Тоді як інші країни тільки зіткнулися з коронавірусом, влада Китаю в квітні оголосила, що поборола епідемію. Незважаючи на те, що Китай першим почав відновлювати економіку після кризи, її пожвавлення буде значно обмежене глобальною рецесією. У країні навіть вирішили не встановлювати цільовий показник темпів зростання ВВП на цей рік.

Японія

В Японії на коронавірус захворіли майже 17 тисяч осіб, проте тотальний карантин влада не запровадила. На думку експертної комісії, економічні наслідки карантину можуть бути більш серйозними, ніж наслідки епідемії. Водночас у країні кілька місяців діяв надзвичайний стан.

На відміну від Китаю, чия економіка до пандемії демонструвала зростання, в Японії все було не так спокійно. Останні два квартали минулого року ВВП країни знижувався через низку причин, тепер же Японія вперше за 4,5 року увійшла в повномасштабну рецесію: ВВП у першому кварталі скоротився на 3,4% в річному нарахуванні. При цьому, на думку аналітиків, за другий квартал економіка Японії може впасти ще на 22%.

Також через пандемію експорт Японії в квітні скоротився на 22% (найбільше падіння з кризи 2008 року), а імпорт – 7%, сильно постраждала туристична галузь. Рекордне падіння за 10 років пережив прибуток японських компаній. За підсумками першого кварталу цього року він скоротився на 32%.

У березні влада Японії вирішила виділити понад 4 млрд доларів на підтримку економіки. Кошти призначені для стимулювання ділової активного малого й середнього бізнесу і частково на компенсацію батькам, які через карантин у школах змушені були взяти відпустку. Пізніше стало відомо, що на підтримку економіки спрямують ще близько 1 трлн доларів. Програма передбачає виплати громадянам, чиї доходи різко знизилися (по 2,8 тис. доларів), підтримку малого бізнесу, кошти на корпоративне фінансування. Наприкінці травня Кабінет міністрів Японії збільшив витрати на стимулювання економіки до 2,2 трлн.

Нагадаємо, після ухвалення змін до держбюджету України «Слово і діло» проаналізувало, на чому буде економити держава через пандемію і карантин.

Також ми розібралися, що буде з економікою України після пандемії.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: