Сполучені Штати роз’єднаної Америки: репортаж про боротьбу США з коронавірусом

Читать на русском
Здавалося б, перша армія та економіка світу, чи не найбільш розвинена медицина – проте кожен четвертий, хто захворів на коронавірус у світі, мешкає саме у США.
AP / Shutterstock

Світова пандемія, спричинена коронавірусом, йімовірніше, не зможе змінити світ на 360 градусів, оскільки вже цього не зробила. Ба більше, вірогідним наслідком подій стане банальне утвердження вже очевидних наративів та прогалин як у міжнародних відносинах, так і всередині держав.

Сполучені Штати не стали винятком: здавалося б, перша армія та економіка світу, чи не найбільш розвинена медицина. Проте кожен четвертий, хто захворів на коронавірус у світі, мешкає саме у Штатах.

Нині багато хто розмірковує про нездатність України (та й будь-якої іншої пострадянської держави) протистояти такій глобальній та невідомій загрозі. Іще частіше можна почути звинувачення на адресу влади з приводу зволікань. Та навряд чи Україна могла б діяти інакше, якщо навіть такі держави, як США, виявилися неготовими до вірусу та кризи, яку він приніс із собою.

Політика VS життя

Перша смерть в Америці була зафіксована майже три місяці тому 29 січня у штаті Вашингтон. Зараз епіцентром епідемії у США став штат Нью-Йорк з однойменним містом Яблука. Дональд Трамп ще наприкінці березня заявив, що Штати посіли перше місце за кількістю випадків через найбільшу кількість зроблених тестів.

Але треба розуміти, що велика кількість зроблених тестів у Штатах порівняно з Україною та іншими країнами Європи насправді не є аж такою великою з огляду на кількість американського населення.

Найбільший за кількістю населення штат у США – Каліфорнія – налічує 39 млн людей, але, за даними університету Джона Гопкінса, у цьому штаті протестовано всього 300 тисяч мешканців. Тобто майже 1,3%, що, звичайно, у такому штаті не може вважатися серйозною цифрою. Центром епідемії в США став Нью-Йорк, попри передбачення, що кількість зараження та смертей підуть певною мірою на спад, хоча ситуація як у місті Яблука, так і в сусідньому Нью-Джерсі залишається катастрофічною.

Чому Трамп призупинив фінансування ВООЗ і як це вплине на боротьбу з COVID-19?Президент США Дональд Трамп заявив, що Сполучені Штати припиняють фінансування Всесвітньої організації охорони здоров'я.

На рівні сприйняття пересічного американця дії Трампа досі здаються двозначними. З одного боку, його адміністрація робить все, що від неї залежить, та демонструє видимість роботи завдяки двогодинним пресконференціям із Білого дому, але з іншого – президент здається зовсім безпорадним. До речі, саме світова пандемія змусила Трампа особисто виходити на зустрічі до частини Білого дому для преси вперше за час його президентства.

Кожен губернатор штату веде самостійну боротьбу з пандемією

Тоді, коли в Україні досі з незрозумілим острахом ставляться до слова «федерація», можна з упевненістю сказати: якби Штати були унітарною державою, жертв коронавірусу було би більше приблизно вдвічі. Чому? Тому що кожен губернатор окремого штату міг ухвалювати непрості рішення щодо закриття шкіл та садочків, не чекаючи вказівки з Білого дому.

Так і має бути, адже в усіх штатах ситуація різна, тому реальну боротьбу з коронавірусом ведуть саме губернатори, а не Адміністрація президента. І саме це демонструє рівень соціологічної підтримки з боку громадян, в окремих штатах, де губернатори діяли на випередження летальних наслідків, рейтинг їхньої довіри в кілька разів вищий за підтримку президента.

Рішення Конгресу виділити фінансову допомогу звичайним американцям, доходи яких не перевищують 75 тисяч доларів на місяць в межах одного домогосподарства, а також виплата у 500 доларів подружжям, які мають дитину, певною мірою підвищать рейтинг Трампа. Парадокс у тому, що якраз виділення цих грошей від демократичної Палати представників та республіканського Сенату створює видимість прагнення до консолідованої боротьби з вірусом саме з боку команди Трампа. Але водночас рекордно зростає рівень безробіття: робочі місця втратили вже 22 млн американців і, очевидно, ця цифра – зовсім не межа. Величезна кількість людей працює якраз у сфері послуг, яка виявилася повністю закритою. Питання лише в тому, коли запаси терпимості та грошей цих людей закінчаться та вони офіційно будуть готові оголосити себе безробітними. До речі, якщо хтось думає, що реальний дефіцит масок та рукавичок або певна продуктова паніка охопили лише Україну, то за океаном це сталося навіть більшою мірою.

Сполучені Штати опинилися на передовій за кількістю випадків не в останню чергу саме через безвідповідальність деяких губернаторів. Водночас дії інших на випередження вже промовисто свідчать про ефективність їхніх кроків.

Наприклад, губернатор штату Огайо Майк Дівейні закрив усі школи, бари, ресторани ще до оголошення трагічної статистики смертей. Зараз штат на 11 місці з 50 за кількістю випадків, але їх могло бути більше, якби губернатор чекав на рішення уряду США, чи консультації з Вашингтоном, а не самостійно закрив усі публічні місця в штаті. Зараз, за даними губернатора Дівейні, кількість випадків перевищила 12 тисяч, а вірус забрав життя 500 мешканців штату.

Для порівняння, наказ залишатися вдома (stay home order) у Флориді з'явився лише 3 квітня, коли стало очевидно, що американські студенти на свої весняні канікули поїхали відпочивати до сонячного штату, а отже і не дотримувались рекомендацій влади. У Флориді, до речі, губернатор спочатку переклав відповідальність на мерів маленьких курортних містечок, дозволивши тим вирішувати, чи закривати доступ до пляжів, що взагалі нагадувало ознаки анархії.

Супервівторок у США: скільки важать гроші на американських виборахБлумберг провалив кампанію і вийшов з перегонів за президентство попри шалені вкладені гроші, а на Байдена і Сандерса чекають запеклі березневі бої. Владислав Фарапонов пояснив особливості передвиборчих перегонів у США і розповів, що там зараз відбувається.

Звичайно, в цілому у США набагато з більшим розумінням ставляться до соціальної дистанції, ніж в Україні. Тобто навіть у продуктових магазинах чи у великих молах зберігається дистанція між людьми, а персонал допомагає за нею слідкувати.

У влади на місцях є вибір: відкрити штати та дати можливість людям заробити хоча б на наступний місяць, але при цьому піти на великий ризик, або продовжувати непопулярні карантинні кроки. І суспільство в цьому також певною мірою розділилось. До появи летальних випадків у окремих штатах їхні мешканці вважали карантинні заходи не настільки необхідними, але вже після стали самі закликати всіх залишатися вдома.

Передвиборчі перегони на тлі коронавірусу

Очевидно, що понад 20 мільйонів безробітних американців зараз радше отримали би безкоштовне медичне страхування, пропоноване Сандерсом, який хоч вже й знявся з перегонів, але підтримав Байдена. Саме це ключове питання серед електорату демократів може й вирішити долю президентських перегонів у цілому. Але не виборів до Конгресу та Сенату, які мають відбутися одночасно та мають зовсім інше підґрунтя. Саме стабільність ситуації була основним козирем Трампа, який опоненти тепер повернуть проти нього із подвійною силою.

Якщо б зараз відбувалася звичайна президентська кампанія, і прихильники Трампа, і демократи на чолі з Байденом проводили б численні мітинги та зустрічі. Натомість єдині мітинги по країні, які є зараз, – це протести проти закриття штатів. Цікаво, що, за даними журналу New Yorker, деякі протести в штаті Нью-Йорк, зокрема, ініційовані також і самими прихильниками Трампа. Це робиться нібито з метою відвернення уваги від жахливої статистики у штаті. Ситуація складається так, що, попри величезне бажання Трампа будь-якою ціною «відкрити економіку», шансів на те, що це станеться найближчим часом дуже небагато. Більше того, рішення дати можливість губернаторам вирішувати на власний розсуд кожному, чи відкривати свій штат цілком безвідповідально.

У США заявили про початок масштабної фінансової кризиПро повномасштабну фінансову кризу в США заявили в американському інвестбанку Bank of America.

Справедливо дискусійним питанням є те, чи має президент США взагалі повноваження на оголошення національного карантину. Очевидно, відповідь полягає в тому, що якби Трамп був би на це уповноважений, він би таке право уже застосував. Додає впевненості президенту хіба той факт, що більшість губернаторів усіх штатів залишаються однопартійцями Трампа – республіканцями. Водночас барви над президентом однозначно згущуються, зокрема, і через те, що ті штати, на підтримку яких він розраховував та які принесли йому перемогу у 2016 році (такі як Пенсильванія та Мічиган), особливо уражені коронавірусом.

Ні еміграції та фінансуванню ВОЗ під час пандемії!

Чергові аргументи на користь того, що посткарантинні реалії у США не продемонструють нічого нового, слід шукати як у внутрішній, так і у зовнішній політиці нинішньої адміністрації Білого дому. По-перше, найбільш резонансною стала новина про скорочення, а точніше повне припинення міграції до Штатів. За даними LA times, навіть ті громадяни, які одружені з мігрантами, не зможуть розраховувати на допомогу, за яку Конгрес уже проголосував. По-друге, це ще більше посилює політику Трампа щодо міграції і без завершеної стіни на кордоні з Мексикою. Аргументація такого наказу стосується конкуренції за робочі місця, яких стрімко меншає, між мігрантами та американцями.

Рішення Трампа призупинити фінансування ВОЗ також геть не передчасне, адже раніше, наприклад, ця адміністрація звинувачувала держави-члени ООН у несплаті внесків до організації. Оскільки саме Штати платили найбільше за решту держав, то, авжеж, виникає питання про майбутнє ВОЗ як структури Об'єднаних Націй та взагалі реформування ООН як такої.

Але головне питання: хто і як голосуватиме на виборах у листопаді. У цілому під час такої кризи найбільше шансів, безперечно, має кандидат від опозиції – у нашій ситуації Джо Байден. Але спочатку йому треба здобути легітимність, тобто стати офіційним кандидатом від Демпартії на вибори цієї осені. Вибори відбудуться, адже у Штатах можлива опція раннього голосування, також можливе голосування виключно поштою. Якщо раптом ситуація буде погіршуватися, вибори можуть не відбутися до січня 2021 року, тоді тимчасовим виконувачем обов'язків президента буде нинішній спікер Палати представників і представник демократів Ненсі Пелозі. Усе складається так, що лише зараз пандемія може серйозно вплинути на шанси Дональда Трампа переобратися на другий термін, якщо американці під час кризи дійсно підуть на зміну партії при владі.

Владислав Фарапонов, експерт аналітичного центру «Ad astra», студент Wright State University, Ohio (США), спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: