Антикорупційна рада: чи матиме новий орган вплив на політику

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Президент України Володимир Зеленський затвердив персональний склад Національної ради з питань антикорупційної політики, до якої увійшли голови правоохоронних органів, представники уряду та громадянського суспільства. У коментарі «Слово і діло» директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк відзначив, що вплив представників громадянського суспільства невеликий, а рішення ради є необов’язковими для виконання.

«Поки ще важко говорити про ефективність, треба зачекати, коли хоча би вперше зберуть засідання комісії. Є певні питання, які треба обговорювати. Це питання політики. Можливо, на засіданнях цієї комісії треба обговорювати якісь законодавчі ініціативи, якісь ініціативи щодо вето президента на ухвалені закони, загальнодержавні програми. Але далі обговорення справа навряд чи продовжиться, оскільки комісія може лише рекомендувати певним органам зробити так або інакше, і ці рекомендації не є для когось обов’язковими», – пояснив Хавронюк.

Він додав, що рішення антикорупційної комісії будуть мати необов’язковий характер.

Зеленський затвердив склад Нацради антикорупційної політикиПрезидент України Володимир Зеленський затвердив персональний склад Національної ради з питань антикорупційної політики.

«Це певною мірою повторення. З однієї сторони, комісія перебирає на себе функції Національного агентства у сфері корупції, з іншої – дублювання певних повноважень Кабінету міністрів і Ради національної безпеки й оборони. Ба більше, до складу комісії увійшли наразі представники виконавчої гілки влади, і з громадського сектору там дуже мало представників і їх вплив мінімальний. Без них взагалі втрачається сенс роботи цієї комісії», – прокоментував Микола Хавронюк.

Він додав, що комісія буде координувати роботу у сфері антикорупційної діяльності.

Нагадаємо, наприкінці червня минулого року президент Володимир Зеленський перезапустив антикорупційну Нацраду.

У липні Зеленський затвердив зміни у складі Нацради з питань антикорупційної політики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: