Призначення Саакашвілі до Нацради реформ: чи вплине політик на рейтинги Зеленського

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Колишній президент Грузії та екскерівник Одеської обласної державної адміністрації Міхеіл Саакашвілі заявив, що його повинні призначити головою виконавчого комітету Національної ради реформ. «Головою виконавчого комітету, а не секретарем», – уточнив політик. У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Олещук припустив, що ця посада буде перехідною і дає фактично мандат на офіційне представництво від імені влади для того, щоб просто виступати й пропонувати якісь проєкти.

«Саакашвілі, найімовірніше, сподівається згодом змінити ситуацію в домінантній партії щодо своєї підтримки. Отже, після чого він розраховує отримати більш серйозну посаду. Амбіції в нього є», – сказав експерт.

За його словами, призначення Саакашвілі було погоджено на рівні президента, тому з великою ймовірністю відбудеться.

Однак політолог висловив сумніви щодо проведення істотних реформ. Він пояснив, що Саакашвілі самостійно не може проводити серйозні зміни, оскільки це рішення, яке залежить від уряду та парламенту, де все не просто з підтримкою.

«Саакашвілі може багато чого запропонувати, але самостійно проводити суттєві реформи не зможе», – констатував він.

Як Саакашвілі виконував обіцянки на посаді голови Одеської ОДАЗа півтора року, протягом яких Саакашвілі був головою Одеської обладміністрації, він виконав більше половини обіцянок, що стосувалися розвитку області.

Петро Олещук при цьому підкреслив, що остаточно поки незрозуміло, як взагалі поява в українській політиці та призначення Саакашвілі вплине на рейтинги безпосередньо Володимира Зеленського.

«Чинників може бути дуже багато. Саакашвілі не прогнозований. Може бути таке, що політик стане в ролі якогось топспікера, буде регулярно виступати із заявами. За деякий час він може, наприклад, почати викривати корупцію або апелювати до того, що хтось у владі протидіє боротьбі з корупцією. Також він може бути як ефективним комунікатором із реформ, так і дуже небезпечним політиком для ОПУ», – прокоментував Олещук.

На його думку, це питання залежить від того, як налагодять відносини з керівництвом держави.

Він зауважив, що за часів Петра Порошенка політика брали в команду як топспікера й агітатора, але Саакашвілі перетворився на найбільшого критика Порошенка. Можливо, це сталося через серйозні конфлікти з п'ятим президентом, який не терпів біля себе когось, хто перетягує канат, додав експерт.

«Спочатку Зеленський і Саакашвілі будуть нормально співіснувати. Далі – час покаже», – резюмував політолог Петро Олещук.

Нагадаємо, Національна рада реформ була створена у 2014 році за указом п'ятого президента Петра Порошенка.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як Саакашвілі виконував обіцянки, коли працював в Одеській області.

Раніше «Слово і діло» зібрало реакцію соцмереж на те, що Саакашвілі можуть призначити віцепрем'єром з реформ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: