«Штурм» виставки Порошенка: хто виграє від дій ДБР

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Державне бюро розслідувань викликало п'ятого президента України, лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка для допиту та в якості свідка у двох кримінальних провадженнях. У коментарі «Слово і діло» політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко пояснив, що в разі відсутності чіткого юридичного обґрунтування своїх дій правоохоронними органами від цього виграє Петро Порошенко.

«Тут, можливо, є вплив не стільки абстрактної влади, скільки ДБР чи генерального прокурора – пані Венедіктової, оскільки вона хоче продемонструвати й президенту, й суспільству результати. Крім того, є суспільний запит на те, щоб покарати колишнього президента Петра Порошенка. На цей умовний суспільний запит реагують правоохоронні органи. Тим більше і щодо картин, і щодо деяких інших моментів вже є кримінальні провадження і треба демонструвати просування в розслідуванні. Але парадокс в тому, відт подій на виставці виграв Порошенко», – пояснив політолог.

Справи Майдану: ДБР завершило розслідування стосовно екссуддівДБР завершило розслідування відносно двох екссуддів щодо обмеження волі 17 осіб під час Революції гідності.

На думку Фесенка, у гучному конфлікті, який не підкріплений юридичними процедурами, дії правоохоронних органів здаються безглуздими.

«Це означає, що від такої ситуації виграє Порошенко. Ось в чому суперечність ситуації. Тому керівникам правоохоронних органів доведеться визначатися й діяти більш гнучко та в юридичній площині, бо влаштовувати шоу – не на їхню користь», – підкреслив він.

За словами Фесенка, хаотична реакція без обґрунтованого та змістовного звинувачення діє проти ДБР.

«Хоча б за однією справою, але – обґрунтовано. Якщо вони Порошенка затримають, і він добу буде десь в слідчому ізоляторі, тоді це матиме теж ефект. Безумовно, галасу буде теж багато, але тоді це буде демонстрація сили. А просто галас – це так», – зауважив експерт.

Фесенко додав, що наразі в суспільстві є запит на притягнення Петра Порошенка до відповідальності, й правоохоронні органи намагаються його виконати.

«Більше претензій не до Януковича, а до Порошенка, це засвідчить будь-який соціолог, бо стосовно Януковича був запит у 2015-2016 роках. Ба більше, Янукович далеко й по ньому є вирок. А щодо інших чиновників – немає. Зараз більш актуальний запит щодо політиків попередньої влади. Оскільки Порошенко найбільш відомий, то запит саме стосовного нього. Але це може відбутися, тільки, якщо буде якісно. Тому спрацювати може тільки тема Порошенка і це, як я здогадуюсь, розуміє пані Венедіктова», – резюмував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Раніше повідомлялося, що співробітники ДБР прорвалися до будівлі музею Івана Гончара, де п'ятий президент Петро Порошенко у вівторок, 26 травня, відкрив виставку картин.

Нагадаємо, цього дня в ДБР чекали Порошенка на допит у справі про ці картини, але він не з'явився.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: