Оренда заміських будинків і дач: де містяни рятуються від карантину

Читать на русском
Знайти підходящий варіант комфорт-плюс нелегко, особливо якщо хочеться територію з басейном. Набагато простіше орендувати дачу біля річки. Мало пропозицій в нових котеджних містечках.
Слово і діло

Карантин ніяк не закінчується, а перспективи відправитися у відпустку за кордон поки що туманні. Багато городян приглядаються до заміських будинків, щоб орендувати на літо і вивезти дітей з міста хоча б на річку, якщо вже море в цьому сезоні відпусток поки поза доступом. Де і за якою ціною ще можна зняти будиночок на літо в Києві і області «Слово і діло» розпитало столичних ріелторів.

VIP-будинки

У ситуації з карантином першими зорієнтувалися заможні люди і ще в березні почали активно цікавитися заміським житлом VIP-класу.

«Пік попиту припав на березень. Найбільше цікавилися будинками, вартістю від 2 тис. доларів на місяць. Як правило, клієнти хотіли зняти заміський будинок на 3-4 місяці з тим, щоб провести карантин не в чотирьох стінах квартири, а в приватному будинку з просторим двором, бажано – з басейном та сауною», – розповіла« Слово і діло» ріелтор Світлана Стецюк, що займається орендою і продажем нерухомості в Конча-Заспі, Ірпені, Бучі.

Схожа ситуація була і з орендою будинків в сторону Козина і на Обухівському напрямку. Як розповіла нам ріелтор-юрист Жанна Шевела, коли стало очевидно, що карантин триватиме досить довго, а більшість країн закрили авіасполучення на невизначений термін, люди почали шукати приватні будинки для оренди.

«Багатьох карантин підштовхнув до вирішення перебратися за місто. Один з моїх клієнтів зняв будинок за 2 тис. доларів на місяць в районі Конча-Заспи. Він і раніше про це розмірковував, але карантин прискорив його рішення вивезти сім'ю на природу», – розповіла ріелтор.

Зараз ажіотаж вже спав, але люди продовжують цікавитися заміською нерухомістю в фоновому режимі, особливо, ті у кого маленькі діти. За словами Жанни Шевели, пропозиції на ринку є, але, що стосується VIP-сегмента, можливо, не завжди вони збігаються з вимогами клієнта.

«Знайти підходящий варіант комфорт-плюс досить нелегко, особливо якщо хочеться територію з басейном. Якщо говорити про напрямок в сторону Козина, не завжди можна знайти вдалий варіант будинку бізнес-класу. Оренда будинку лакшери може коштувати від 3-4 тис. доларів і вище. Наприклад, у мене нещодавно була угода з оренди будинку за 2 тис. доларів, але без басейну», – уточнила ріелтор.

Клієнти продовжують цікавитися дорогими заміськими будинками ще й тому, що досі не зрозуміло, чи зможуть вони відпочити за кордоном.

«Небо відкривають не раніше 15 червня, до того ж не всі зможуть або захочуть поїхати за кордон. При цьому ціни на українських курортах біля моря різко підскочили, а сервіс так і залишився мінімальним. Тому багато клієнтів говорять, що краще вже вони знімуть комфортний будинок за містом, перечекають ситуацію, а потім полетять на відпочинок до Греції, Італії або Іспанії», – розповіла Жанна Шевела.

Заможні люди добре рахують гроші, тому коли вони щось орендують або купують, звичайно ж хочуть отримати кращу для себе пропозицію на ринку.

Дачі на літо

Варіантів економ-класу більше і навіть зараз ще можна за 4-8 тис. грн на місяць орендувати нормальний дачний будиночок на літо.

«Ціни дозволяють. Можна орендувати більш-менш хорошу дачу біля Дніпра, в дачних кооперативах в сторону Процива, Вишеньок, з боку Осокорків. Нещодавно ми для клієнта зняли будинок за 7 тис грн, біля Міністерського озера в Києві. Просторий цегляний 2-поверховий будинок, 6 соток землі, не VIP-варіант, але якщо треба вивезти на природу трьох дітей – це те, що треба», – розповіла Жанна Шевела.

Ті, хто може виїхати за місто помічають, що в приватному секторі, на дачах карантин проходить в лайт-версії, тому що у себе на ділянці можна ходити без маски, за бажання попорпатися в городі або просто посидіти на газоні біля будинку, посмажити шашлики, прогулятися лісом.

Є ще будиночки і в Бучі, Гостомелі, Ірпені. «Будинок з окремим входом або таунхаус можна зняти за 15 тис. грн на місяць. За 10 тис. грн. є тільки старий житловий фонд, можливо частина будинку з косметичним ремонтом. Таких варіантів вистачає», – зазначила Світлана Стецюк.

Ситуація на ринку нерухомості в цілому

За всіх песимістичних прогнозів ринок нерухомості продовжує жити своїм життям і люди здають або орендують житло, а також продають і купують.

«Ринок не завмер. У мене, незважаючи на карантин, були і покупки, і продажі. Навіть в перші два тижні карантину, коли в Києві зупинили рух всього громадського транспорту, у мене були активні перегляди, і тоді вдалося здати офіси в оренду. На перегляди люди ходили як і годиться в масках, печатках, всі норми були дотримані. З останніх тенденцій – з'явилося більше будинків на продаж. Як правило їх виставляють ті, у кого кілька будинків у власності», – розповіла Жанна Шевела.

Щодо оренди – ті, хто хотів терміново здати – знизили ціни, в деяких випадках на 40%, а ті, хто не поспішали, фіксували договір оренди на 3 місяці з подальшим розглядом ціни орендодавцем.

За словами Жанни Шевели, карантин змусив людей задуматися про те, щоб перебратися за місто не тільки на час карантину.

«Зараз почали будувати котеджні міні-містечка, які відрізняються від таунхаусів тим, що у них своя закрита територія, що охороняється, з басейном, обладнаним місцем для спорту, кафе, рестораном. Плюс територія обслуговується найнятим персоналом. Такі комплекси закритого типу дорожче, ніж квартири, але люди активно цікавляться таким житлом класу комфорт-плюс», – розповіла Жанна Шевела.

Що стосується цін на нерухомість, то вони трохи знизилися. Тому зараз саме час не стільки орендувати, скільки купувати, якщо є така можливість.

Раніше «Слово і діло» розбиралася, чи можлива в Україні іпотека під 10%.

Також ми писали, як змінилися ціни на оренду житла в умовах карантину і чого чекати далі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: