ВАКС пояснив, чому залишив Альперіна без обов'язків

Читать на русском
Антикорупційний суд вважає, що дії обов'язків організатора кримінального правопорушення закінчилися ще в середині квітня.
Вадим Альперінфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд не продовжив дію обов'язків бізнесмена Вадима Альперіна, оскільки апеляційна палата ВАКС змінила йому запобіжний захід.

Про це йдеться в коментарі судді-спікера ВАКС Віри Михайленко, повідомляє «Слово і діло».

«Ухвалою апеляційної палати ВАКС від 16 квітня було частково задоволено скаргу прокурора та скасовано ухвалу слідчого судді ВАКС від 18 березня, якою слідчий суддя відмовив у зверненні застави в дохід держави і застосуванні запобіжного заходу у вигляді застави у більшому розмірі. Колегія суддів апеляційної палати своєю ухвалою звернула в дохід держави частину застави в сумі 35 млн грн та збільшила підозрюваному розмір застави до 76,6 млн грн. При вирішенні апеляційної скарги і зміні раніше застосовного запобіжного заходу на заставу в більшому розмірі питання покладення на підозрюваного процесуальних обов’язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, не вирішувалось», – наголошує суддя.

На її думку, через застосування до підозрюваного застави у більшому розмірі відбулася зміна запобіжного заходу, отже чинність додатково покладених на Альперіна обов'язків припинилася. Таким чином, вважає Михайленко, в день розгляду клопотання про продовження обов'язків їхня дія вже закінчилася.

Раніше апеляційна палата ВАКС стягнула половину застави в 70 млн грн, внесеної за Альперіна, і збільшила її до 76,6 млн грн. З відповідним клопотанням звернувся прокурор САП, оскільки одеський бізнесмен не здав ізраїльський паспорт, з яким він може виїжджати за кордон. Вказаний обов'язок про здачу всіх документів, які дозволяють виїзд за кордон, на нього поклали після внесення 70 млн грн застави. Після порушення суд стягнув 35 млн грн, тому Альперіну необхідно було сплатити ще 41,6 млн грн.

Як відомо, за версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Нагадаємо, суд взяв під варту Альперіна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: