Опалювальний сезон 2019/2020: як та хто може заощадити на комуналці

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Енергоресурси не безмежні. Важливо думати не тільки про економію гаманця, але і про навколишнє середовище.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Експерт звернув увагу на пілотну програму «Нафтогазу» для побутових споживачів «Газовий запас».

Суть в тому, що побутовим споживачам дали можливість придбати газ у вересні за низькою літньою ціною і використовувати його протягом опалювального сезону, зазначив він.

«Дійсно, доцільно запастися газом за літньою ціною на зимовий період. Подивимося, як програма спрацює в плані економії. Загалом це непоганий варіант, але вікно можливостей вже закрилося», – наголосив Гончар.

За його словами, на рівні домогосподарства питання економії, на скільки це можливо, можна вирішувати шляхом енергомодернізації, використання більш ефективних опалювальних систем, якщо йдеться про індивідуальні будинки.

Експерт підкреслив, що в будинках, де є ОСББ, набагато ширший діапазон можливостей для економії.

«Зокрема, йдеться про оснащення під'їздів будинків індивідуальними тепловими пунктами. Це дасть економію для жителів практично на 30% при оплаті комуналки», – констатував енергетик.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

На його погляд, в будь-якому разі зима підштовхне до подібних заходів.

«Незважаючи на те, що дефіциту енергоресурсів поки немає, це не означає, що вони будуть дуже дешевими. До них потрібно ставитися економно з точки зору того, щоб не спустошувати власний гаманець і піклуватися про навколишнє середовище, щоб не гріти надмірно атмосферу. Наслідки ми вже бачимо», – прокоментував Михайло Гончар.

Експерт «Реанімаційного пакету реформ» Святослав Павлюк вважає, що сьогодні варто ставити питання модернізації країни в цілому.

«Це питання того, як нинішній ресурс змінити на той ресурс, який нам потрібен. Ресурс, який у нас є зараз – це газ і доходи в бюджет. Нам потрібна модернізація міської інфраструктури і житлового сектора, будівель. Якщо ми зараз маємо прибутки від газу, то було би правильним спрямовувати їх на модернізацію житлового сектора», – пояснив фахівець.

На його думку, якби ці кошти вкладали в модернізацію країни, то рахунки за газ та електрику зменшилися би вдвічі, а можливо, і втричі.

Додамо, наразі ціну на газ для населення визначено на рівні 4653,54 грн за 1 тис. кубометрів.

Відзначимо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: