Співпраця з МВФ: чи полегшить новий транш наслідки коронакризи

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Національний банк України повідомив, що отримання фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду є питанням найближчих тижнів і традиційних для МВФ процедур. У коментарі «Слово і діло» експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко зазначив, що незважаючи на те, що показники падіння української економіки внаслідок коронакризи здаються оптимістичними, чи покращить транш МВФ ситуацію в Україні, спрогнозувати важко.

«Важко сказати, чи покращить транш цього разу економіку України. Цього ніхто не може сказати, бо ніхто не знає, якими будуть наслідки. Все швидко розвивається, криза охоплює всю світову економіку. Ми не можемо сьогодні навіть приблизно оцінити, якими будуть цифри. Прогнози на рівні 5% падіння, які оголошені сьогодні, здаються надто оптимістичними. Виходячи з реальних показників кризи 2008-2009 року, коли падіння складало 15%, ми повинні орієнтуватися більш на ті цифри, ніж на сьогоднішні прогнози. Звичайно, що українська економіка має певні внтрішні резерви, але в неї також є і зобов’язання. Тому складно сказати, наскільки цей транш допоможе врятувати становище», - прокоментував Сіденко.

Чому МВФ переписує програму допомоги Україні?Міжнародний валютний фонд змінює умови співпраці з Україною. Замість трирічної програми EFF зараз обговорюється формат stand-by, який розрахований на півтора року.

Він додав, що нова програма України з МВФ відкриє нові можливості співпраці з іноземними кредиторами.

«Тоді це буде більш суттєва допомога, але ми повинні розуміти, що сьогодні на кошти потенційних донорів претендують багато різних держав – понад сто. Україні буде нелегко отримати значні вливання у свою економіку. Ми повинні подумати про те, як мобілізувати внутрішні резерви. Без цього жодна іноземна допомога нам не допоможе», – пояснив економіст.

Водночас експерт додав, що заяви МВФ про продовження в Україні реформ мають враховувати обставини, щоб не посилювати напруження в суспільстві, окрім фінансових проблем.

«Важливо не тільки те, що виділяються кошти, але й під які саме зобов’язання. Для України було б краще за цих умов добитися реструктуризації боргових вимог, щоб полегшити навантаження, ніж вступати в будь-яку іншу програму, яка буде створювати нові зобов’язання», – підсумував експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

Нагадаємо, Верховна рада України ухвалила в цілому законопроект № 2571-д про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.

Після голосування президент України Володимир Зеленський заявив, що ухвалення нардепами закону про банки дало зелене світло для отримання Україною фінансової підтримки від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Пізніше позафракційний народний депутат Антон Поляков зареєстрував у парламенті постанову про скасування результатів голосування за закон №2571-д – законопроекту про банки.

Верховна рада на засіданні 19 травня розблокувала підписання закону про банки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: