Чому МВФ переписує програму допомоги Україні?

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Міжнародний валютний фонд змінює умови співпраці з Україною. Замість трирічної програми EFF зараз обговорюється формат stand-by, який розрахований на півтора року. Крім термінів, зміниться й загальна сума кредиту, а також умови його отримання. У коментарі «Слово і діло» заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський пояснив, що нічого катастрофічного для України поки що не сталося й короткострокова програма з Фондом зовсім не означає, що інші міжнародні партнери перестануть співпрацювати з Україною. У свою чергу, експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко зазначив, що Україні буде складно виконувати зобов'язання за новою кредитною програмою.

Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський зауважив, що для країни краще, коли діє довгострокова програма. Однак потрібно враховувати нові реалії, пов'язані з пандемією та її наслідками на світову економіку.

«Світ перебуває в ситуації невизначеності. Що буде через рік-два, ніхто не знає, і у Фонді в тому числі. Перехід на короткострокову програму можна пов'язати саме з цією невизначеністю», – прокоментував Яблоновський.

За його словами, також Україні слід пам'ятати про те, що в кредиторів залишаються вимоги щодо продовження реформ. Наразі рекомендації Фонду стосуються двох реформ.

Економіст уточнив, що кредитори стурбовані земельною реформою, оскільки закон, хоч і був ухвалений, але в дуже обмеженому вигляді.

Наступною умовою співрозмовник назвав ухвалення «антиколомойського закону».

Він не виключив, що перехід на більш короткострокову програму – це ще компромісний варіант для України, тому вкрай важливо зараз продовжити реформи.

Дмитро Яблоновський зазначив, що якщо дані питання будуть врегульовані, то Україна може розраховувати на позитивний результат. У такому разі не буде загроз і для отримання коштів від інших міжнародних партнерів, припустив економіст.

«Для інших фінансових партнерів України важливий сам факт співпраці України з Фондом, навіть якщо буде короткострокова програма. Якщо співпраця буде, то інші кредитори почнуть більш активно підтримувати Україну», – пояснив заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії.

У свою чергу, експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко припустив, що МВФ хоче якось впливати на параметри економічної політики України і в такий спосіб закріпити ці зобов'язання в меморандумі, який буде ухвалюватися в контексті нової кредитної програми.

«У мене є, однак, сумнів, що Україна здатна ефективно виконувати ці зобов'язання в умовах невизначеностей, які породжені в економічних процесах через пандемію (коронавірусу – ред.). Але, мабуть, є якісь аргументи, що штовхають саме на цей шлях», – проаналізував Володимир Сіденко.

Як кредити МВФ впливають на економіку УкраїниУкраїна домовляється з МВФ про нову програму допомоги. Пропонуємо подивитися, як отримання коштів від МВФ впливало на нашу економіку.

На думку економіста, Україні потрібно вести перемовини з МВФ, щоб нова кредитна програма мала на меті не тільки подолання наслідків загроз від економічної кризи, а й створення так званих точок зростання.

«Зусилля МВФ повинні бути не тільки на обмеження. Це повинно бути створення нових точок зростання. Тоді ці гроші не будуть проміжними», – підсумував Володимир Сіденко.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало прогнози експертів про те, що буде з економікою України після закінчення карантину.

Також ми писали про те, як кредити Міжнародного валютного фонду впливають на економіку України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: