НАБУ обшукує житло члена правління УЗ Веприцького (доповнено)

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку проводять слідчі дії в робочому кабінеті та за місцем проживання члена правління держкомпанії.

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять обшуки в службовому кабінеті члена правління ПАТ «Укрзалізниця» Романа Веприцького.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомило джерело в антикорупційних органах правопорядку.

За словами співрозмовника, слідчі дії відбуваються у справі закупівлі квиткового сервісу для експресу до аеропорту «Бориспіль».

Як відомо, детективи НАБУ розслідують справу про можливу розтрату коштів УЗ під час закупівлі квиткового сервісу для експресу до аеропорту «Бориспіль». У цій справі вже були проведені обшуки в офісі розробника квиткового сервісу. Також судом було оштрафовано експерта за неявку на допит.

За даними детективів, посадовці регіональної філії «Південно-Західна залізниця» ПАТ УЗ в порушення вимог закону «про публічні закупівлі» та за відсутності для цього фактичної необхідності провели переговорну процедуру закупівлі квиткового сервісу в одного учасника. За результатами цих переговорів між філією УЗ та ТОВ «Віртуальні технології і системи» було укладено договір на загальну суму 21,43 млн грн. Також ця фірма отримала 10,71 млн грн авансу від УЗ.

Детектив додав, що підставою для проведення переговорної процедури вказано пункт 5 частини 2 статті 35 закону «про публічні закупівлі». Водночас, згідно цього пункту статті, переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі потреби здійснити додаткову закупівлю в того самого постачальника. Також в технічних вимогах до цього квиткового сервісу вказана необхідність модернізації наявного програмного забезпечення АСК ПП УЗ (автоматизованої системи керування пасажирськими перевезеннями). Своєю чергою УЗ обґрунтувала проведення переговорної процедури закупівлі з ТОВ «Віртуальні технології і системи» тим, що це підприємство є єдиним постачальником, яке може модернізувати наявне програмне забезпечення АСК ПП УЗ.

Однак НАБУ встановило, що ця вказана інформація не відповідає дійсності. Оскільки, як зазначає детектив, Державна аудиторська служба оприлюднила висновок про результати моніторингу закупівлі, у якому зазначається, що замовником не обґрунтовано, що виконання робіт іншими потенційними учасниками може призвести до несумісності або виникнення проблем технічного характеру. Таким чином, УЗ було завдано прямих матеріальних втрат. Крім того детектив підкреслював, що філія УЗ пояснювала цю переговорну процедуру експертним висновком Харківської Торгово-промислової палати від 22 жовтня 2018 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: