Офіс президента: хто за які напрями роботи відповідає

Читать на русском

В Україні так історично склалося, що хто керує Офісом президента (раніше Адміністрацією), той і є «сірим кардиналом» державної політики. Цим пояснюється прискіплива увага як ЗМІ, так і політичного бомонду до очільника ОПУ та його заступників. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже встиг попрацювати в Офісі президента та звільнився, а хто працює зараз і за які напрями діяльності відповідає. Також ми підбили проміжні підсумки, як чиновники виконують обіцянки.

Нагадаємо, що до 25 червня 2019 року Офіс президента України мав назву «Адміністрація президента України» і, відповідно, після затвердження нового положення, були внесені зміни до посадових завдань. Загалом ОПУ займається організаційним, правовим, консультативним, інформаційним, експертно-аналітичним забезпеченням роботи президента України.

Чинний керівник Офісу президента Андрій Єрмак працює на посаді з 11 лютого 2020 року і за 100 днів встиг дати 19 обіцянок, з яких 1 виконав і жодної не провалив. Зрозуміло, що як керівник ОПУ Єрмак відповідає за виконання завдань, які покладені на Офіс, тобто за всі напрями роботи установи.

Річницю на посаді вже міг відзначити перший заступник керівника ОПУ Сергій Трофімов (з 21 травня 2019 року). Він займається питаннями регіональної політики. Протягом року Трофімов дав 11 обіцянок, з яких 2 виконав і 1 – провалив.

Заступник керівника ОПУ Андрій Смирнов займається питаннями правової політики, на посаді з 10 вересня 2019 року. За цей час Смирнов дав 4 обіцянки, жодної ще не виконав і не провалив.

Ще один заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко, як і його колега Трофімов, вже рік на посаді. У сфері впливу Тимошенко інформаційна політика ОПУ та Служба протоколу президента України. За рік Тимошенко дав 22 обіцянки. Виконав – 9 (41%), не виконав – 3. Ще 10 обіцянок перебувають у процесі реалізації.

Юрій Костюк вже рік займається в ОПУ інформаційною та гуманітарною політикою. За цей час заступник керівника ОПУ дав 5 обіцянок, з яких 2 виконав.

За міжнародні відносини в Офісі президента відповідальний заступник керівник Ігор Жовква, який працює з 10 вересня 2019 року. Поки всі чотири обіцянки, які Жовква встиг озвучити, чекають на виконання.

Серед «новеньких» – Роман Машовець, який займається напрямом Нацбезпеки та оборони в якості заступника керівника з 22 квітня 2020 року. Поки що Машковець не давав обіцянок.

Заступник керівника ОПУ Юлія Ковалів працює з 20 вересня 2019 року і відповідає за економічну політику. Загалом Ковалів дала 14 обіцянок, з яких 2 виконала і 6 – провалила.

За соціальну політику в ОПУ відповідає заступник керівника Юлія Соколовська, яка працює на посаді з 12 березня 2020 року. Поки що Соколовська обіцянок не давала.

Не те, щоб в ОПУ була велика плинність кадрів, але протягом року в Офісі вже встиг змінитися очільник та чотири заступники керівника.

Екскерівник ОПУ Андрій Богдан очолив ще Адміністрацію президента України 21 травня 2019 року, а звільнявся вже з Офісу президента – 11 лютого 2020 року. За 266 днів на посаді Андрій Богдан виконав 6 обіцянок (67% ) та провалив 3 (33%).

Після звільнення Богдан постив у соцмережах фото з теплих країв та не висловлював бажання працювати в органах держвлади.

Олексій Гончарук перш ніж став прем’єр-міністром України 93 дні працював заступником керівника ОПУ за таким напрямом роботи, як «Економічна політика». За цей час Гончарук дав 9 обіцянок, з яких 2 виконав (33%), 1 – провалив і ще 3 мали б бути реалізовані, поки він очолював уряд. Але Гончарук після звільнення з Кабміну поїхав відпочивати за кордон і наразі визначається, чим займатися далі.

Вадим Пристайко працював заступником керівника ОПУ з 22 травня до 29 серпня 2019 року, куруючи напрям «Міжнародні відносини» і потім пішов до уряду Гончарука міністром закордонних справ. Зараз Пристайко – віцепремьер з питань євроінтеграції. Під час роботи в ОПУ за 99 днів Пристайко дав лише 3 обіцянки, з яких встиг виконати одну.

На підвищення пішов і колишній заступник керівника ОПУ Руслан Рябошапка. В Офісі президента він відповідав за правову політику з 21 травня до 29 серпня 2019 року, а потім став генпрокурором України, але теж не надовго. Як заступник керівника ОПУ Рябошапка виконав 5 обіцянок (45%) та одну провалив.

Анна Коваленко була заступницею керівника ОПУ з питань нацбезпеки та оборони з 4 вересня 2019 до 22 квітня 2020 року. Потім призначена заступницею міністра розвитку громад та територій. За 231 день роботи в ОПУ Коваленко не дала жодної обіцянки.

«Слово і діло» постійно відстежує та фіксує обіцянки очільника ОПУ та його заступників. Як чиновники виконували обіцяне у квітні, можна подивитись тут.

Помісячно роботу керівників ОПУ та президента України можна подивитись у нашій рубриці «Дайджести».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: