Інтерв’ю Гордона з Гіркіним: чому суспільство не сприймає таких розмов

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

18 травня на сайті Дмитра Гордона було оприлюднено інтерв'ю з російським терористом Ігорем Гіркіним. Після цього під офісом журналіста пройшла акція протесту. Сам Гордон заявив, що записував це інтерв'ю, а також попереднє – з колишньою «прокуроркою Криму» Наталією Поклонською – за згодою українських спецслужб. У СБУ, своєю чергою, цю заяву спростували. У коментарі «Слово і діло» політолог Андрій Дуда зауважив, що суспільство не сприймає подібні інтерв’ю через сильний психологічний біль, завданий безчинствами таких осіб під час російської агресії.

«Усі інтерв’ю, які давав Гіркін чи Поклонська, розміщені в інтернеті. Насправді таких інтерв’ю, як Гордону, десятки. Їх дуже багато. Це не аргумент абсолютно, що це були зізнання. Те, що вони сказали Гордону, вони вже давно поширювали це раніше. Тут новинки немає. Насправді тут і великої проблеми немає. Свого часу Андрій Бабицький (російський журналіст – ред.) брав інтерв’ю у Шаміля Басаєва (чеченський військовий, прихильник виходу Республіки Ічкерія зі складу РФ – ред.), коли Росія воювала із чеченськими повстанцями, американські журналісти брали інтерв’ю в Усами Бен Ладена. Насправді така практика може бути, але питання в тому, що формат інтерв’ю Гордону – не отримання інформації для Гааги, а формат сердечної розмови, й інтерв’ю, справді, таким і вийшло. Це є суто контекстним питанням, яке створює неадекватну оцінку людини, яка починала агресію проти України. У цьому полягає неприйнятність цього інтерв’ю», – прокоментував Дуда.

Спецоперація чи самодіяльність: що значить інтерв'ю Гордона з терористом Гіркіним11 травня на YouTube-каналі Дмитра Гордона вийшло інтерв'ю з нинішнім депутатом Держдуми Росії Наталією Поклонською. 18 травня з'явилося інтерв'ю з Ігорем Гіркіним.

Він уточнив, що журналіст не може бути притягнутий до відповідальності в юридичній площині. Навіть якщо будуть такі спроби, така справа, на думку експерта, не матиме судової перспективи. Водночас Дуда додав, що ця ситуація повинна стати уроком як для журналістських кіл, так і для законодавців.

«Душевність погіршувала розмову й додавала негативу в трансляції тих чи інших посилів. Стосується самої оцінки суспільства: очевидно, що люди до такого не готові, бо Гіркін причетний до смертей конкретних людей. Це диверсійна група в його складі, Безлера, катували людей, та про це опубліковані розмови того ж Гіркіна. Подібне інтерв’ю – це психологічний біль для людей, тому що значна кількість людей має родичів чи знайомих, які загинули під час війни з Росією, тому, звісно, що це неприйнятно з моральної точки зору. Суспільство толерує спілкування з такими персонажами тільки у формі допити, але не у формі інтерв’ю. Це сучасна громадська думка і, мабуть, вона не зміниться найближчими роками», – політолог Андрій Дуда.

Як відреагували соцмережі на інтерв'ю журналіста – у нашому огляді.

Більш докладно про ситуацію з інтерв’ю читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: