Спецоперація чи самодіяльність: що значить інтерв'ю Гордона з терористом Гіркіним

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Інтерв'ю Дмитра Гордона з терористом Ігорем Гіркіним – звичний стиль для журналіста. Неоднозначні особистості в гостях і хайп йому притаманні. Але Україні від цього мало користі. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» висловив політолог Олег Лісний.

Журналіст має право на журналістську діяльність і може вести її в такий спосіб, який вважає прийнятним. Однак при цьому потрібно дотримуватися журналістської етики та розуміти, кому те чи інше інтерв'ю принесе більше користі. Цього разу інтерв'ю Гордона ніяк не допоможе Україні, поділився думками співрозмовник.

Експерт висловив сумніви з приводу того, що українські спецслужби дали вказівку провести щось на кшталт допиту Гіркіна в прямому ефірі.

Політолог пояснив, що в інтерв'ю Гордона не прозвучало нічого нового. Гіркін озвучив все те саме, що й російським ЗМІ. Крім того, якщо це був збір інформації, то навіщо антиукраїнські тези тиражувати на всю Україну, поставив питання експерт.

Інтерв'ю Гіркіна Гордону: чи можлива спецоперація і в чому вона полягаєІнтерв'ю російського терориста Ігоря Гіркін, яке в нього взяв Дмитро Гордон, могло бути спецоперацією.

Цей інцидент більш схожий на самодіяльність Гордона, а не на спецоперацію, зазначив він.

«Якщо спецоперація, то питання, яким спецслужбам це вигідно? Російським? Якщо є подібні наміри, то все робиться в таємному режимі. Якби були надані відомості до Гааги, а через кілька років журналіст у мемуарах зізнався про співпрацю з українськими спецслужбами для того, щоб посадити на лаву підсудних Путіна й Гіркіна, – це було б чудово. Тоді можна говорити про якийсь вчинок на користь України. Цього разу подвиг ще не здійснили, але вже про нього розказали», – прокоментував Олег Лісний.

На його думку, інтерв'ю Гордона з терористом завдало більше шкоди Україні, ніж користі. У підсумку в український інформаційний простір впроваджують російські наративи, такі як «громадянська війна», «російських військ на Донбасі немає» тощо.

Експерт припустив, що СБУ та ОПУ буде розбиратися з інцидентом, але малоймовірно, що журналіст зазнає покарання.

«Такі випадки вже були. Інтерв'ю неодноразово брали в людей, які взагалі сумнівалися в тому, що йде війна на Донбасі. Нічого за цим не послідувало. Підігрівають ситуацію і різні висловлювання з боку українських діячів, боксерів зокрема. Шум у соцмережах буде, інші наслідки – малоймовірні», – сказав Лісний.

Експерт при цьому додав, що до підбору гостей для інтерв'ю давно багато питань.

«Чому не беруть інтерв'ю в українських героїв, які реально захищали свою Батьківщину, а не вбивали громадян іншої країни? Нецікаво? Ми бачимо в гостях багатьох представників російського чи радянського бомонду. На противагу Гіркіну було б непогано взяти інтерв'ю в тих, хто провів рейд у тилу ворожих військ на знак помсти за Іловайськ», – прокоментував політолог Олег Лісний.

Як відреагували соцмережі на інтерв'ю журналіста – в нашому огляді.

Більш докладно про ситуацію з інтерв’ю читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: