Паспорти й телефони у відкритому доступі: хто злив дані мільйонів українців

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

12 травня стало відомо, що дані мільйонів українських користувачів, включаючи паролі, водійські права та мобільні телефони опинилися у відкритому доступі. Дані українців поширював Telegram-бот. Інформацію про те, що витік стався через електронний застосунок «Дія», влада спростовує. У коментарі «Слово і діло» політолог Ігор Петренко пояснив, чи причетна до цього система електронних державних послуг.

«Жодного доказу, що до зливу даних причетний застосунок «Дія», немає. Крім того, є заяви Федорова, що в додатка взагалі немає баз даних. Можливо, це бази, які вже досить давно були вкрадені й зараз використовуються політичними сили проти влади. Те, що це використовується політиками, абсолютно нормально», – пояснив Петренко.

Діджиталізація: реальна реформа чи віртуальна показуха?Ідея держави в смартфоні і пов'язане з нею поняття діджиталізація стали одним із головних публічних трендів команди Зеленського. Але поки залишається без відповіді питання – про що насправді йдеться?

На його думку, влада може використати цю ситуацію, що отримати політичні дивіденди. Водночас анонімна інформація й так звані «зливи» дуже широко застосовуються для впливу на політичних опонентів.

«Михайло Федоров та влада може використати цей злив баз даних собі на користь, тільки треба показати, що засвічена інформація не стосується роботи застосунка «Дія». Треба пояснити, що там нові бази, що застосовуються інші системи, інші технічні моменти. Влада може показати, що, наприклад, раніше робили погано, бо саме ті бази даних потрапили у відкритий доступ, а зараз – краще. Для цього треба підготувати кампанію тому, що люди сприймають краще негативну інформацію», – прокоментував політолог Ігор Петренко.

Раніше з'явилася інформація про те, що Telegram-канал протиправно поширював персональні дані українців і з цим не пов'язаний мобільний додаток «Дія».

Пізніше в МВС повідомили, що цей ресурс припинив свою роботу.

Нагадаємо, в Україні узаконили цифровий паспорт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: