Зустріч Єрмака та Козака: коли можливий обмін полоненими та чи погодиться Путін

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Новий обмін полоненими може відбутися цього місяця або ближче до Великодня. У процесі є інтерес керівництва РФ. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, політолог Михайло Дяденко.

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків висловив оптимістичний настрій з приводу майбутнього обміну полоненими. На його погляд, цьому є як мінімуму дві причини.

«По-перше, новій владній команді в Україні вдається доводити до логічного завершення домовленості саме про обмін полоненими. По-друге, в цьому процесі зацікавлений президент Росії Володимир Путін. Обмін полоненими - для команди Путіна спроба показати, що українську проблему вирішують. Таким чином, в Кремлі демонструють, що шукають рішення для мирного врегулювання», - пояснив Михайло Дяденко.

До того ж зараз перевага у російської сторони, оскільки Україна хоче вийти на місцеві вибори восени в тому числі на окупованих територіях, підкреслив він.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Експерт не виключив, що, розуміючи наскільки це важливо для української влади російська сторона отримує можливість висувати свої вимоги, в тому числі щодо звільнення якихось осіб. Звичайно, умови Кремля можуть бути неприйнятні для Києва.

Політолог припустив, що новий обмін відбудеться до кінця березня або ближче до Великодня.

Експерт зауважив, що з приводу процесу обміну полоненими багато думок, в тому числі критичних в зв'язку з різною інформацією. Наприклад, є відомості, що в рамках обміну полоненими між Україною і «ДНР» вийшли ті, хто брав участь як в злочинах в «ізоляції», так і в підтримці «ДНР», уточнив він.

Однак, експерт позначив, щодо кожної особи СБУ веде детальне розслідування, з'ясовує обставини потрапляння в полон, все дуже детально опрацьовується.

«Безумовно до осіб, які були під підозрою або підозрюються в якихось злочинах будуть застосовані певні міри покарання. Однак, це не означає, що потрібно відмовитися проводити обміни зовсім», - констатував Михайло Дяденко.

Політолог також не виключив, що в ході переговорів Єрмака і Козака могли піднімати питання організації особистої зустрічі Володимира Путіна з Володимиром Зеленським. Однак, дане питання більш проблематичне.

«Напевно українська сторона піднімала питання про реалізацію Мінських угод, проведення місцевих виборів, в тому числі на окупованих територіях. Україна вимагає, щоб вибори пройшли за нашим законодавством під контролем міжнародних спостерігачів. Зараз навряд чи були зрушення в даному питанні», - прокоментував Михайло Дяденко.

Нагадаємо, керівник Офісу президента України Андрій Єрмак зустрівся з заступником керівника Адміністрації російського президента Дмитром Козаком і обговорив наступний обмін полоненими.

Як відомо, керівник ОП заявив про намір провести наступний обмін полоненими вже в березні цього року.

Відзначимо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом в президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: