Козак замість Суркова: чого чекати Україні

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив, що заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак буде займатися питаннями інтеграції та «українською проблематикою». «Я зараз можу констатувати, що Козак займається і буде займатися на своїй новій посаді українськими справами і питаннями інтеграції», – сказав Пєсков. У коментарі «Слово і Діло» політолог Олег Саакян пояснив, що заміна Владислава Суркова на Дмитра Козака означає те, що в Кремлі змінюють інструментарій.

Політолог звернув увагу на заяву Пєскова, яка, на думку експерта, говорить про те, що РФ фактично займатиметься «збиранням земель» на пострадянських територіях, у тому числі в Україні.

«Акценти того, як Росія бачить вирішення російсько-української війни, вже озвучені публічно», – констатував експерт.

За його словами, цілі РФ щодо України не змінилися, але змінився інструмент. Так само, як і Сурков, Дмитро Козак – представник вищого ешелону політичної влади Росії.

При цьому Саакян нагадав, що Дмитро Козак – спецслужбовець, який курирував придністровський напрямок, фактично він архітектор ситуації щодо Придністров'я від початку до сьогоднішнього дня.

«Глибоке розморожування»: що означає для України відставка СурковаЩоб домогтися прориву з питань Донбасу, переговірники можуть спробувати змінити черговість виконання Мінських угод.

«Очікувати, що Кремль змінив цілі щодо України, не варто. Змінять підходи. Якщо Сурков був прихильником технології «контрольованого хаосу», то Козак більш хитрий і досвідчений гравець, який вибудовує більш довгограючі стратегії. Він не буде нарощувати хаос, а скоріше, навпаки, встановить різні напрями контролю, взаємну конвертацію цих напрямів», – прокоментував Олег Саакян.

Політолог зауважив, що Козак буде менш публічним переговірником, ніж Сурков. Україну чекає на показ менш жорстка риторика і демонізований образ, але від того Козак не менш загрозливий і відданий ідеям Кремля щодо підкорення РФ суверенітету України.

Олег Саакян також висловив сумніви з приводу того, що після призначення Козака Росія піде в повномасштабний наступ на Донбасі. Інтенсивність бойових дій залежить більше від інструменту, зазначив він.

«Ескалація залежить від того, наскільки в РФ виходить досягати своїх інтересів на Донбасі, чи потрібна Кремлю на певному проміжку переговорів ескалація, як важіль тиску на Київ, Захід. Ескалація залежить не від кураторів, а від цілей. Цілі не змінилися», – резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, з початку правління Путіна Дмитро Козак був його постійним соратником і протягом 20 років обіймав різні посади в його адміністрації, а також в уряді Росії.

Як повідомлялося, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: