Суд обрав запобіжний захід екскерівниці «Укрмедпроєктбуду»

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання детектива та прокурора про застосування запобіжного заходу підозрюваним.
Ірина Коваль

Суд визначив розмір застави колишній керівниці державного підприємства «Укрмедпроєктбуд» Ірині Коваль, яку НАБУ і САП підозрюють у зловживанні службовим становищем, що призвело до завдання понад 30 млн грн збитків під час будівництва «Охматдиту».

Таке рішення 7 травня ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак, повідомляє «Слово і діло».

Суд визначив Коваль запобіжним заходом 315 300 грн застави з покладанням низку обов'язків, зокрема: прибувати на першу вимогу; не відлучатися із Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утриматись від спілкування із підозрюваними та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Також суддя визначив заставу ексдиректору ТОВ «Укрпрофмед» Ігорю Кучмі в розмірі 336 320 грн з покладанням обов'язків, а саме: прибувати на першу вимогу; не відлучатися з Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утриматись від спілкування із підозрюваними та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

За версією слідства, «Укрмедпроєктбуд», як замовник робіт з будівництва НДСЛ «Охматдит», за бюджетні кошти замовило у ТОВ «Укрпрофмед» інженерне та технічне обладнання (зокрема ліфти та модулі теплових пунктів), для будівництва та оснащення вказаного лікувального закладу.

Відповідно до умов укладених договорів ДП було проведено розрахунки з генпідрядником шляхом 100% авансування, що становило понад 30 млн грн, проте у подальшому вказане інженерне та технічне обладнання не було поставлено та взагалі відсутнє до цього часу.

Не дивлячись на відсутність обладнання, у 2013 році Коваль (до цього вона була директором ТОВ «Укрпрофмед»), яка діяла всупереч інтересам очолюваного нею підприємства, проте з метою отримання неправомірної вигоди іншими юридичними особами, за пособництва тодішніх керівників Кучми та Лисиченка, підписала видаткові накладні. Відповідно до них нею нібито прийнято від генпідрядника вказане обладнання, за яке вже було сплачено авансові платежі у повному обсязі.

У подальшому вказаними особами вчинено також низку дій, спрямованих на приховування непоставки та відсутності обладнання. Внаслідок зазначених спільних умисних дій вказаних посадових осіб державному бюджету в особі ДП «Укрмедпроектбуд» завдано матеріальної шкоди (збитків) в розмірі понад 30 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ повернуло «Охматдиту» обладнання, придбане п'ять років тому. Раніше Міністерство охорони здоров'я попросило провести перевірку «Охматдиту». Нещодавно президент Володимир Зеленський назвав дату відкриття нового корпусу «Охматдиту».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: