Динаміка обстрілів: 354 порушення режиму припинення вогню в квітні

Читать на русском

Досягти припинення вогню на Донбасі не вдалося, і впродовж квітня позиції ЗСУ обстрілювали 354 рази (у березні – 321 раз). «Слово і діло» відстежило динаміку ворожих обстрілів у зоні ООС з 6 квітня до 7 травня 2020 року.

Протягом вказаного періоду в зоні ООС загинуло чотири українських військовослужбовці та 46 – зазнали поранень.

Загострення на донецькому напрямку сталося 9 квітня, коли бойовики 21 раз обстріляли українських військових у зоні ООС. Дев'ять атак були проведені із застосуванням забороненої зброї: мінометів 120-го й 82-го калібру.

Також сепаратисти відкривали вогонь по наших опорних пунктах із протитанкового ракетного комплексу, озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. З метою припинення ворожих провокацій і стабілізації ситуації наші воїни активно застосовували чергові вогневі засоби. Українські захисники змусили супротивника до відновлення режиму тиші на всіх ділянках лінії зіткнення.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» зафіксовано 11 обстрілів із боку російських окупаційних військ. За захисника Павлополя ворог випустив п'ять мін калібру 82 мм, а також вів вогонь з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Неподалік Водяного противник відкривав вогонь двічі, застосувавши при цьому міномети калібру 82 мм – чотири міни, станкові протитанкові гранатомети й великокаліберні кулемети.

Унаслідок обстрілів один український військовослужбовець загинув, і двоє зазнали поранень.

Наступного дня, 10 квітня, відбулося 15 обстрілів позицій наших бійців. Поранення зазнав один воїн. 11 квітня було зафіксовано 8 обстрілів. Ворог гатив із мінометів 82 та 120 мм, а також із гармат 122 мм. Було поранено 3 українські воїни.

Унаслідок трьох обстрілів 12 квітня один наш боєць загинув і один зазнав поранень.

Наступне загострення ситуації сталося наприкінці квітня. Наші позиції поливали свинцем 10 днів поспіль.

28 квітня ворог здійснив 17 обстрілів, включаючи зброю забороненого калібру. В результаті один український воїн загинув. Наступного дня ворог здійснив 15 обстрілів, один наш боєць зазнав поранень.

Загострення на луганському напрямку почалося з 1 травня, коли було здійснено 24 обстріли українських позицій.

2 травня в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі збройні формування Російської Федерації 15 разів порушили режим припинення вогню, у результаті обстрілів двоє військовослужбовців поранені.

Бойовики на Донбасі застосували заборонені Мінськими угодами міномети калібру 120 мм і 82 мм, а також гранатомети різних систем, БПЛА, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Супротивник обстрілював українські позиції неподалік Авдіївки, поблизу населеного пункту Гнутове.

Також обстріли були зафіксовані поблизу хутора Вільний, по околицях Оріхового, по населеному пункту Кримське, поблизу Новоолександрівки й Південного, що в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ».

7 травня почалося загострення на донецькому напрямку, ворог 21 раз порушив режим тиші, використовуючи зброю забороненого калібру. У результаті обстрілів 6 наших бійців зазнали поранень.

Раніше «Слово і діло» підрахувало, скільки за 6 років АТО/ООС загинуло людей, скільки зазнали поранень і яка кількість українців була змушена втікати із зони конфлікту.

Також ми писали, що патруль ОБСЄ потрапив у зону обстрілу біля блокпосту «ДНР».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: