На Донбасі зросла кількість жертв серед цивільного населення

Читать на русском
Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала різке зростання кількості жертв серед цивільних осіб на Донбасі.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала різке зростання кількості жертв серед цивільних осіб на Донбасі.

Про це заявила голова місії Матильда Богнер, повідомляється в пресрелізі.

За її словами, всі сторони бойових дій на Донбасі повинні зробити захист цивільних осіб абсолютним пріоритетом.

«Найбільшою мірою мій заклик спрямований до керівництва Операції об'єднаних сил Збройних сил України, оскільки всі нові випадки загибелі або поранення цивільних осіб, зафіксовані Місією в травні, мали місце на території, контрольованій самопроголошеними «республіками». При відсутності стійкого припинення вогню також критично важливо, щоб сторони не розміщували свої позиції, озброєння і військовий персонал в житлових районах», - сказала Богнер.

Тільки за перші шість днів травня зафіксовано 11 нових випадків загибелі або поранення цивільних осіб.

Відзначається, що одна людина померла і шестеро отримали поранення в результаті артилерійського обстрілу і обстрілів з легких озброєнь і стрілецької зброї; один поранений в результаті мінного інциденту, і один загиблий і двоє поранених в результаті поводження з вибухонебезпечним предметом.

До цього числа входять інциденти в Золотому (Луганська область) 2 травня і Олександрівці (Донецька область) 4 травня, коли в результаті артилерійських обстрілів і обстрілів з легких озброєнь були поранені чотири дівчинки.

«7 травня ми отримали повідомлення про вісім нових випадків поранень цивільних осіб в результаті артилерійських обстрілів і обстрілів з легких озброєнь в Голубовському (Луганська область) і Саханці (Донецька область), контрольованих самопроголошеними "республіками». Як повідомляється, серед постраждалих - дівчинка і хлопчик 2006 р.н. Наша Місія працює над перевіркою цих повідомлень. У разі, якщо вони підтвердяться, кількість випадків загибелі або поранень цивільних осіб за перший тиждень травня досягне 19 і стане найвищим тижневим показником за останні два роки», - зазначила Богнер.

Голова місії ООН вважає важливим винести це питання на обговорення Тристоронньої контактної групи.

«Цивільні особи - не мішені, і відповідальність за дотримання цього принципу лежить не тільки на військових, а й на політиках», - сказала представниця Місії.

Нагадаємо, в березні зафіксували 19 випадків загибелі або поранення цивільних осіб на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: