Україна після карантину: з якими викликами зіткнеться влада

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Влада й населення входили важко в епідемію. Вихід теж буде, напевно, ще більш непростим для всіх. Таку думку в коментарі «Слово і діло» озвучив політолог, директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Політолог зауважив, що після карантину в Україні буде ще більше проблем, ніж до епідемії. Зокрема, є кілька проблемних ліній, наприклад, відносини населення з владою і комунікація центру з місцевою владою.

«Люди приходять на інші робочі місця, бізнес стикається з іншою економічною ситуацією, при цьому серйозної політики не було. Для політиків після карантину виявиться все несподіваним: відсутність грошей, політичних перспектив, небажання Заходу займатися Україною, яка не знає, чого хоче», – прокоментував експерт.

Він зазначив, що під час карантину населення намагалося співпрацювати з владою з приводу того, як уберегтися від зараження. На цьому етапі виходить, що карантину не буде, але захворювання нікуди не зникло, тривога й паніка в населення все одно залишаться.

Директор служби «Український барометр» також звернув увагу на ще одну проблему: карантин загострив відносини між центром і регіонами.

На думку політолога, центральна влада давно не займалася регіонами й не знає, як до них ставитися.

Рік з моменту обрання Зеленського президентом: як змінилися ціни, курс валют та тарифиБензин став дешевшим, валовий державний борг – більшим. Аналітики Слово і діло відстежили, як за рік із моменту обрання Зеленського президентом змінилися ціни та основні економічні показники в державі.

«Видно, що президенту не подобається їздити по регіонах. Він не знає, що з ними робити. Регіонам, у свою чергу, не подобається дивна влада. Що це за влада, яка називає себе Офісом? Є такий вислів «офісний планктон». Чому Офіс генеральної прокурори? Офіс – це місце перебування якоїсь організації. Зрозуміло, що це все зроблено, щоб провести стилізацію органів на свою користь. Але що буде, якщо на сільській раді буде написано офіс села? Районним радам, облрадам, мерам великих міст не подобається таке нахабство центральної влади», – проаналізував Віктор Небоженко.

На його думку, місцева влада не відчуває центральної влади й так само навпаки. Наприклад, міністр внутрішніх справ може послати Нацгвардію до Черкас, але не може заарештувати жодного бандита. ОПУ може погрожувати якомусь меру, але не може допомогти окремому місту, тому що немає грошей. Така суперечливість – це виклик для влади, зазначив експерт.

Політолог зауважив, що вихід із карантину засвітив безліч проблем, яких раніше не було видно. В іншій ситуації ОПУ міг би ще рік розгойдуватися, але не зараз.

Віктор Небоженко нагадав період президентства Віктора Ющенка, який майже рік їздив за кордон, а вся Україна терпляче чекала, коли ж почнеться робота. Коли це сталося, виявилося, що час втрачено, адже до тієї миті відбулося багато конфліктів між главою Адміністрації, РНБО, прем'єром.

«Тоді ще Україна мала час терпіти повільного президента Ющенка. Зараз, після коронавірусу, під час економічної кризи у країни немає часу терпіти. Зеленський повинен почати рухатися, щоб впоратися з усіма викликами. Однак поки що рухається президент повільніше, ніж дихає», – прокоментував Віктор Небоженко.

Нагадаємо, в Офісі президента пообіцяли, що після карантину глава держави наживо влаштує конференцію для представників ЗМІ, «а не через монітор комп'ютера».

«Слово і діло» розділило програмні обіцянки Зеленського на групи (за тематикою) і пропонує подивитися, чи є прогрес в їх виконанні.

«Слово і діло» зафіксувало основні економічні показники в момент обрання Володимира Зеленського та подивилося, як вони змінилися зараз.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: