«Грошова мотивація»: скасування податку на зарплати лікарям не замінить реформи

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

Парламент на позачерговому засіданні в четвер, 30 квітня, ухвалив за основу законопроект, яким передбачається тимчасово, до 30 червня 2020 року, не оподатковувати доходи у вигляді заробітної плати медичним та іншим працівникам, пов'язаних з ліквідацією та лікуванням COVID-19. У коментарі «Слово і діло» глава благодійного фонду «100% життя» Дмитро Шерембей сказав, що точкові фінансові рішення не замінять стратегічного підходу та проведення реформи в секторі охорони здоров'я.

«Ці підвищення не матимуть радикального значення, навіть якщо це буде підвищення заробітної плати на 15-20%. Звичайно, це дуже важливо для людини, але на поліпшення медицини це не впливає жодним чином. Передусім потрібно довести до логічного завершення реформу охорони здоров'я. Реформа охорони здоров'я розв'яже цю проблему і важливо, що перший етап реформи це довів. Насправді будь-які фінансові стимули, які закладаються для лікарів, – це нормальна мотивація, якщо лікар отримує винагороду. Це повинна бути реально проста формула, пов'язана не тільки з питаннями коронавірусу. Але є ще й інші проблеми», – сказав Шерембей.

Штрафи, лікарняні та ЄСВ: Рада ухвалила законопроекти щодо протидії коронавірусуПарламент врегулював питання форс-мажору при карантині, можливість взяти відпустку за свій рахунок на час пандемії і виплату ЄСВ для ФОПів.

Він додав, що інструмент фінансової мотивації для лікарів повинен стати правилом при будь-яких ситуаціях, а не тільки під час епідемії коронавірусу.

«Деколи проблеми вирішуються короткостроковими рішеннями, однак, це не дає відповіді, як буде далі. А надалі ми повинні модернізувати всю систему охорони здоров'я, щоб, як і в сімейній медицині, до якої скептично ставилися, лікарі отримали свободу й високу заробітну плату за свою роботу. Єдиний стратегічний шлях, яким повинна йти Україна, це завершити реформу охорони здоров'я», – зазначив Дмитро Шерембей.

Раніше комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики порекомендував парламенту звільнити від оподаткування зарплати медиків, які борються з коронавірусною хворобою.

Нагадаємо, у березні набув чинності закон, що дозволяє ФОП 2 місяці не платити єдиний соцвнесок.

«Слово і діло» подивилося, скільки й кому будуть доплачувати під час епідемії COVID-19.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: