ВАКС пояснив, чому не заарештував екснардепа Микитася

Читать на русском
Антикорупційний суд не заарештував колишнього члена українського парламенту через оскарження рішення про стягнення застави.
Максим Микитасьфото: «Слово і діло», Олег Новіков

Суд не взяв під варту колишнього народного депутата Україна Максима Микитася, оскільки ще оскаржується рішення про стягнення 80 млн грн застави та призначення нової в 100 млн грн.

Про це йдеться в рішенні слідчої судді Вищого антикорупційного суду Катерини Широкої від 20 квітня, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, ВАКС звернув у дохід держави 80 млн грн застави, внесеної дружиною Микитася за екснардепа. Підставою такого рішення стало порушення обов'язків підозрюваним, зокрема, він спілкувався з двома підозрюваними директором фірми «Укрбуд Девелопмент» Олегом Майбородою та його заступником Сергієм Якусевичем, а також з двома свідками – братом Якусевича та Бородавкою. Заборона на спілкування з ним була встановлена судом після внесення 80 млн грн застави.

Після стягнення застави ВАКС збільшив розмір застави для Микитася до 100 млн грн, які той мав внести протягом 5 днів. Однак, ніхто цю суму не сплатив і тому САП звернулася до суду з клопотанням про взяття екснардепа під варту.

Вивчивши клопотання, суддя відмовила у задоволенні. Суддя зазначила, що клопотання детектива про арешт Микитася, у разі його задоволення, спричиняє процесуальні наслідки, за якими сторона захисту буде позбавлена можливості ефективно реалізувати своє право на оскарження попереднього рішення про стягнення 80 млн грн і призначення нової застави в 100 млн грн. Вона пояснила, що якщо це клопотання задовольнити, то оскарження попереднього рішення буде саме по собі неефективним, доводи сторони захисту не матимуть жодного впливу на ситуацію, а тому таким чином порушуватиметься право особи на апеляційне оскарження.

Крім того, суддя припустила, що якщо апеляційна палата ВАКС скасує рішення про стягнення застави Микитася, то це потягне за собою й скасування нового запобіжного заходу у 100 млн грн застави, невнесення якої і стало підставою для нового клопотання про арешт екснардепа. На її думку, фактично, вона ухвалить рішення, яке втратить підставу для його прийняття, та буде незаконним.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру екснардепу Микитасю. За версією слідства, він, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екскомандувачем НГУ, генеральним директором компанії-забудовника, приватним оцінювачем та іншими особами, організував корупційну схему з заволодіння нерухомістю НГУ.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ НГУ) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва НГУ мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 роки, сторони уклали додаткові угоди, за якими НГУ відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81,63 млн грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати НГУ на старті домовленостей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: